“Existuje nebezpečí přechodu konfliktu na Ukrajině do fáze nekontrolovatelnosti”

27. 2. 2017     zdroj
Zavedení vnější správy na všech zařízeních ukrajinské jurisdikce, které působí v DLR a LLR, je nucené protiopatření orgánů neuznaných republik na blokádu Donbasu. Jak informoval 27. února korespondent IA REGNUM, konstatoval to člen Rady federace Franz Klincevič s poukázáním na to, že, jak vyplývá z vyjádření ministra vnitra Ukrajiny Arsenije Avakova, Kyjev dal v podstatě radikálům zelenou k zesílení blokády.

“Musím přiznat, že dnes jsou Kyjev a Donbas od sebe tak daleko, jako nikdy dříve, a propast mezi nimi se každý den jen prohlubuje”, řekl senátor.

“Obávám se, že existuje reálné nebezpečí, že vnitřní ukrajinský konflikt přejde do nové, zcela nekontrolovatelné fáze, v níž se ukáže, že nynější stav je dokonce blaho”, domnívá se senátor.

V souvislosti s tím je třeba si všimnout, že hlavním ukrajinským mluvčím k situaci na Donbasu se stává ministr vnitra, který slíbil, že rychle vyřeší problém návratu Donbasu, uvedl Klincevič. “Chtěl bych Kyjev varovat před jakýmikoliv provokativními akcemi”, dodal.

Vyhlášené DLR a LLR zavedou od 1. března vnější správu na všech ukrajinských podnicích, které v republikách působí, když nebude zrušena blokáda Donbasu. Je to uvedeno ve společném prohlášení hlav republik Alexandra Zacharčenka a Igora Plotnického, zveřejněném na internetové stránce Luganskinformcentra. “Jsme nuceni oznámit, že v případě, že do 00:00 (1.března 2017) nebude blokáda zrušena, zavedeme vnější správu na všech zařízeních ukrajinské jurisdikce, které působí v DLR a LLR. Skončíme s dodávkami uhlí na Ukrajinu. Pro dodávky uhlí nejsou ani možnosti ani platební schémata”, zdůrazňuje prohlášení.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová