Uvítal bych, kdyby se Česko zapojilo do Eurasijské hospodářské unie, řekl Štěpán Kotrba

27. 2. 2017  Ea 24   Parlamentní listy
Eurasijská hospodářská unie má obrovskou perspektivu, zatímco v exportu na Západ Štěpán Kotrba dlouhodobě nevidí východisko.Analytik Štěpán Kotrba  hovořil o tom, že dobré vztahy s prezidenty USA, Ruska a Číny staví Česko do pozice klíčového hráče geopolitické diplomacie.
„V tuto chvíli odhlédnu od striktně analytického pohledu na pravděpodobnost úspěchu, a stanu se národním fanouškem svého přítele Hynka Kmoníčka: Já bych mu to, a s ním i Miloši Zemanovi, hrozně přál. Protože pro Evropu by to znamenalo na dlouhou dobu mír, napojení na Hedvábnou stezku a Transsibiřskou magistrálu. Odbyt produkce na dlouhou dobu a stabilní ekonomický růst bez cykličnosti, spojené s nadprodukcí a s politickými embargy,“ řekl Kotrba.

„Civilizovaná politika by mohla uklidnit Střední východ i zdivočelé Taliby, kteří rázem nebudou ‚ti naši parchanti’. Oslabí vliv starého Sorose, protože se mu jeho dobročinné impérium rozpadne. Jeho pokusy o sametové revoluce a Mejdany skončí. Uvítal bych, kdyby se Česko po zklidnění mezinárodní situace zapojilo do Eurasijské hospodářské unie, která má obrovskou perspektivu,“ pokračoval.

„V exportu na Západ dlouhodobě nevidím východisko. V obchodu s Východem vidím bezedný a bohatý trh s několika miliardami lidí a obrovskými zásobami surovin,“ poznamenal Kotrba.

Jelikož Miloš Zeman vždy vítal ekonomickou diplomacii, doufá, že uvítá i asijskou orientaci Ruska ve zcela odlišném geopolitickém rámci, než který předváděl americký vojenskoprůmyslový komplex pod taktovkou demokratických válečníků. „Geopoliticky je vzácná chvíle. Tvoří se budoucnost na první polovinu 21. století a my jsme u toho v první řadě,“ zdůraznil analytik.

Eurasijská hospodářská unie je ekonomická unie sdružující v současné době Bělorusko, Ruskou federaci, Kazachstán, Arménii a Kyrgyzstán, přičemž některé další země vstup do EAHU v budoucnu zvažují, například Turecko. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na počátku letošního roku projevovalo zájem o spolupráci s EAHU padesát zemí světa. Jednání o uzavření dohod o volném obchodu se vedou například s Indií, Singapurem, Jižní Koreou či Izraelem. Dohoda o volném obchodu s Vietnamem vstoupila v platnost loni na podzim, země EAHU posilují spolupráci s Čínou, v Evropě například se Srbskem.

– – –