Generál McMaster – výstražný signál Rusku i světu. Názor (z Ruska)

Alexandr Chrolenko
22.2.2017  Sputnik

Americký prezident Donald Trump v pondělí informoval o tom, že byl jmenován do funkce poradce pro národní bezpečnost Herbert Raymond McMaster, a řekl, že je to talentovaný, zkušený a vážený člověk.

Americký armádní generálporučík v činné službě Herbert Raymond McMaster se narodil 24.července 1962 ve Filadelfii, stát Pensylvánie. V roce 1980 ukončil vojenskou akademii Valley Forge, v roce 1984 akademii ve West Pointu, vysokou školu pozemních vojsk USA.

Získal vědecký titul doktora vojenské historie na Univerzitě Severní Karolíny. Je autorem kritické knihy o válce USA ve Vietnamu: “Dereliction of Duty: Johnson, McNamara, the Joint Chiefs of Staff, and the Lies That Led to Vietnam”.

V různých letech sloužil na vojenských základnách v Německu a USA. Během války v Perském zálivu sloužil v bojové skupině Eagle. V letech 2003-2004 sloužil v Ústředním velení USA, v letech 2007-2008 byl speciálním pomocníkem velitele mezinárodních koaličních sil v Iráku.

Od roku 2014 současně vykonával povinnosti zástupce velitele pozemních vojsk a vedoucího centra pro integraci sil a prostředků pozemních vojsk USA.

V Pentagonu ho považují za jednoho z hlavních myslitelů-stratégů pozemních vojsk. Co můžeme očekávat od podobného jmenování?

Nové koncepce

Do jaké míry bude Americe užitečný generál McMaster ve funkci prezidentova poradce pro národní bezpečnost, je zatím těžké posoudit. Ale pověst tohoto vojenského náčelníka už je „vytesána do žuly”.

Americký časopis Politico uvádí: „Generálporučík Herbert Raymond McMaster má hladce vyholenou hlavu a bojového ducha, což pouze upevňuje jeho pověst předního vojenského intelektuála americké armády, často citujícího slavného pruského generála a vojenského teoretika Carla von Clausewitze. <…> Po ohromném úspěchu údajně tajného vpádu Ruska na Ukrajinu se McMaster bez zbytečného hluku postavil do čela speciální skupiny, která se snažila pochopit, jak se americká armáda může přizpůsobit této nové ruské hrozbě. Částečně se to stalo tichým přiznáním neúspěchů americké armády a státu celkově”.

McMaster je ochoten napravovat americké chyby, plány snižování pozemních vojsk z 490 000 na 450 000 vojáků a už asi 10 let pracuje na nových koncepcích vedení války a komplexní strategii protipartyzánské války v Iráku a v Afghánistánu, nehledě na konzervativní odpor v Pentagonu.

Herbert McMaster jako první upozornil: „Zatímco naše pozemní vojska bojovala v Afghánistánu a Iráku, Rusko prozkoumalo americké možnosti a nedostatky a zahájilo ambiciózní a v podstatě úspěšný program modernizace”.

A nejen zkritizoval kolegy, ale popsal průzkum ukrajinské scény vojenských akcí „Ruská válka nové generace” (Russia New Generation Warfare).

Generál prosazuje taktiku „protknuté palebné síly” (cross domain fires), s jejíž pomocí pozemní vojska budou mít možnost zasahovat širší spektrum cílů. V senátním výboru pro věci Ozbrojených sil McMaster řekl:

„Rusko má k dispozici nejrozmanitější řízené i neřízené rakety a také dělostřelecké systémy, které dosahem a efektivitou překonávají dělostřelecké systémy pozemních vojsk USA a střelivo k nim”.

Výmluvné porovnání, vždyť Rusko a USA se nikdy nesetkaly na válečném poli jako protivníci. McMastera také znepokojuje termobarická munice, systém aktivní ochrany tanku T-90, přenosné protiletadlové raketové komplexy, integrované s mobilními radary, efektivní spojení bezpilotních létajících strojů, útočných kybernetických prostředků a nejnovějších systémů radioelektronického boje ruské výroby (které generál nebo jeho pomocníci bezprostředně zkoumali na Ukrajině).

Dnes se v Pentagonu domnívají, že úsilí Ruska, týkající se modernizace jeho jaderných sil, a události na východě Ukrajiny a v Sýrii způsobí vážné změny v pozemních vojskách USA. A nový poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost dokáže přidat značný impuls militarizaci země.

Hybridní válka

Velitel brigády McMaster se roce 2005 v Iráku účastnil vývoje strategie „Čisti, opevňuj se, zvětšuj úsilí”. Podle této strategie americká vojska za podpory letectva obsazují obydlenou oblast, opevňují se tam a vytvářejí bezpečnostní síly z místních obyvatel, přičemž tam zůstávají do té doby, než tyto místní síly nebudou připraveny zajišťovat bezpečnost na periodu formovaní místních vládních orgánů.

McMaster zmínil, že protipartyzánská válka počítá i s bojovými činnostmi, i s mnohaletými kampaněmi na vybojování „mozků a srdcí”. Pentagon ovšem neplánoval zdržet se na Blízkém východě po desítky let.

Ukrajinské reálie navracejí McMastera k vojenským koncepcím a protipartyzánským strategiím na úplně jiné úrovni — činění zahraničně-politických rozhodnutí. Cílem je přímé i zástupné vojenské „zadržování” Ruska bez zatahování USA do třetí světové války.

Na jaře roku 2016 v Centru strategických a mezinárodních výzkumů generál Herbert McMaster vystoupil s projevem, ze kterého vyplývalo, že Rusko je nepřítelem USA a američtí vojáci tajně působí v konfliktu v Donbasu.

Pokud extrapolujeme mnoholetou vojenskou zkušenost poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Herberta McMastera jeho pohledy na zahraniční politiku, tak je možné s velkou přesností prorokovat na nejbližší roky nové ozbrojené konflikty v různých částech planety. Předpokládám, že ministr obrany USA James Mattis podpoří hybridní koncepce a vojenská rozhodnutí svého myšlenkového souputníka.


Názor autora nemusí shodovat s názorem redakce (Sputniku).