Herec-dřevorubec, co (ne)rozumí politice

Jiří Baťa
21. 2. 2017
Ne že bych měl o herci Pavlu Novém nějaké mimořádně pozitivní mínění, přesto jsem jej považoval do doby, než jsem si přečetl jeho rozhovor pro PL.cz zde za rozumného, umírněného a lidu prostého člověka. Teď si to už nemyslím. Pan Nový v rozhovoru poměrně obšírně, možno říct že skoro fundovaně, avšak kriticky okomentoval situaci okolo pozměňovacího návrhu k novele zákona o ochraně přírody a krajiny, které prý, podle něj, znamenají popření smyslu čtyř národních parků. 

Jsem v této oblasti naprosto nezainteresovaný a bez sebemenších vědomostí, nehodlám se k jeho názorům v této věci vyjadřovat. Pan Nový, jak ve svém rozhovoru také poznamenává, je odkojený přírodou a to až tak, že kdysi (časově neupřesněno) vykonával práci dřevorubce. To jej ctí, o přírodě a lesích snad i něco ví, proto je oprávněný (na rozdíl ode mne) se k zákonu vyjadřovat.

Jenže pan Nový se v rozhovoru vyjádřil i k věcem, kterým evidentně ne příliš rozumí a vyjadřuje se, či spíše papouškuje všeobecný názor a mínění, kterým disponuje tzv. Pražská kavárna .s.r.o. (společnost rektálních osvícenců) snažící se veřejnost přesvědčovat o něčem, co nemá racionální opodstatnění. V podstatě jen silnými slovy kritizují stav společnosti, která prý začíná strádat na demokracii, poukazují na nedostatky, které jsou důsledkem politiky pravicových a středo levých politických stran, tedy stran a politiků, které oni sami ve volbách preferovali. Kromě toho se výrazně, silácky a často velmi nevhodně, vymezují proti prezidentovi Miloši Zemanovi, kterému dávají za vinu stav a situaci ve společnosti. Tu prý místo spojování rozděluje. Omlouvám se, že se o rétorice Pražské kavárny stále nudně opakuji, ale to proto, že ani pan Nový si neodpustil virtuálně kopnout do prezidenta a že v rozhovoru zmiňuje věci, které by si měl dříve, než je vyřkne, nechat projít hlavou.

Abych byl konkrétní, tak např. pan Nový seriozně konstatuje, že prezident Zeman má velmi zkreslené představy o tom, jak má fungovat stát. Už prý jako ministerský předseda tady zavinil spousty nepravostí, které se táhnou až do dnešních dnů. Na otázku PL.cz, co mu na M. Zemanovi osobně vadí, odpověděl:

„Řekl bych, že už skoro všechno. Když v jiných státech lidé volí svého prezidenta, tak tam musejí kandidáti prospívat nejen v tom, že jsou výřeční a že si umějí zvolit silnou P.R. agenturu, ale musejí to také ustát zdravotně. A  to, zdá se, v České republice neplatí. Kuřák a alkoholik je prezidentem? Mám velký otazník v tom, co se za tím skrývá.“ Na faktickou poznámku, že kuřákem a alkoholikem býval i Václav Havel, pan Nový pohotově odpověděl:„Ale když to s Vaškem seklo, tak přestal být i tím kuřákem. A pokud vím, tak v důležitých momentech své funkce určitě nepřicházel na veřejnost opilý. Prostě neměl žádnou „virózu“ . Nechápu, proč když je pan Nový tak otevřený v kritice vůči prezidentovi a je-li tak chytrý a sám ví, jak má stát fungovat, panu prezidentovi neporadí? Třeba by na jeho rady M. Zeman dal!

Pozoruhodný výrok pana Nového je však na otázku, co mu osobně na prezidentovi vadí. Odpověď je hodna člověka, který má snad dobré znalosti o kvalitě piva, či složení kravské mrvy, ale už méně o potřebné kvalitě kandidáta na post prezidenta. Pokud se pan P. Nový domnívá, že pan prezident Zeman není v dostatečné zdravotní kondici, pak bych mu chtěl připomenout, že prezident k výkonu své funkce potřebuje především hlavu a zdravý selský rozum. Obávám se však, že pan Nový asi nebude vědět, o čem je řeč, protože omlouvat alkoholika a kuřáka Havla tím, že „když to s ním seklo, tak přestal být kuřákem“, resp. že pokud ví, tak v důležitých momentech své funkce nepřicházel na veřejnost opilý, prostě prý neměl „virózu“, může říkat jen hňup. Prezident Zeman má zřejmě smůlu, že to s ním ještě „neseklo“, jinak by možná také přestal kouřit. Pan Nový rádoby důvěrně poznamenává, že „pokud ví“, tak Havel nechodil na veřejnost opilý, ale zda chodil opilý v době, o které však on „neví“, nemá co říct. Je tedy otázka, kolik toho ví a kolik naopak ne.

Je hodně trapné, když bez bližších znalostí a vědomostí (pokud ovšem nejde o zlý úmysl pomluvy a ten je víc než zřejmý) papouškuje to trapné tvrzení, že prezident Zeman chodí na veřejnost opilý a že to vymlouvá na virózu. Od pana Nového je to o to trapnější, když sám konstatuje, že „k stáru nabývají vrcholu naše horší vlastnosti“. Mezi ty vlastnosti lze započítat i zdraví a celkovou kondici. Myslím, že v tomto případě mluvil i sám o sobě protože pokud vím, pan Nový ač o dost mladší, sám prodělal řadu zdravotních problémů, kdy chodil o berlích. Jenže, pan Pavel Nový je loajální svým kavárenským kolegům, naivně s nimi drží basu a proto se nemůže k prezidentu Zemanovi vyjadřovat jinak, než v kritickém či negativním tónu. Jakkoli si myslí, že tímto svým osobním, snad i „hrdinným“ vyznáním si posílí své ego, je na omylu. Byl, je a nadále zůstane hercem, jak se na šaška a komedianta z Pražské kavárny sluší a patří. Tož asi tolik.