“Hrobnice prezidentů” Marie Yovanovitchová přijela na Ukrajinu, aby svrhla Porošenka

Oxana Volgina

28. 2. 2017      zdroj
Americká velvyslankyně na Ukrajině, Marie Yovanovitchová, která má pověst “hrobnice prezidentů”, přijela k Petru Porošenkovi. V programu “Politický detektiv” to řekl předseda Výboru budování státu Novorossija Vladimír Rogov. “Marie Yovanovitchová je tvrdá politička a je slavná jako krvavá Mary nebo hrobnice prezidentů”, řekl Rogov. Po jejím příjezdu se v kuloárech Nejvyšší rady začalo šeptat o jejím zvláštním poslání. Experti nepochybují o tom, že příchod Yovanovitchové by mohl znamenat velmi rychlou výměnu politického režimu v zemi.

“Je to odiózní postava. Je zaměřena na výměnu režimu na Ukrajině, na uspořádání nových voleb, včetně voleb do Nejvyšší rady. Aby byla zformována nová koalice”, zdůraznil ředitel Ústavu pro soudobou ekonomiku Nikita Isajev.

Marie Yovanovitchová již na Ukrajině působila jako diplomatický zástupce USA a zastávala post zástupkyně velvyslance za prezidentování Leonida Kučmy.

Právě tehdy měla za úkol rozšíření skandálu s filmy Melničenka, na jejichž základě byl Kučma obviněn z objednání vraždy novináře Gangadze. Tento precedens způsobil prezidentovi Ukrajiny velký šrám na dobré pověsti.

Paní Yovanovitchová poskytla také rozhovor a obvinila Kučmu z prodeje radiolokačních stanic Kolčuga režimu Saddáma Husajna v době, kdy platily sankce proti Iráku.

Připomeňme si, že prezidentování Leonida Kučmy nakonec skončilo politickou krizí, která vyústila do oranžové revoluce a vedla k další změně moci.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová