Kyjev překračuje meze


Jurij Makarenko 
11.2.2017 Politikus.ru 
překlad Sam Elles Ostrov Janiky

Kyjev překračuje meze. Armáda chce provádět střelby z BUK-M1 u krymských hranic.


„Trestatelé“ kyjevské chunty opouštějí místo zločinu po zničení Boeingu-777.

Ukrajinská armáda se aktivuje nebezpečně blízko u hranice s Krymem a opět má snahu napíchnout se na rožeň, když otevřeně ohrožuje bezpečnost obyvatel poloostrova.

Ukrajinský prezident překročil všechny meze už před třemi lety, když rozpoutal válku proti vlastnímu obyvatelstvu. Od té doby se beztrestně a za podpory Západu změnil z „cukráře“ na nebezpečného maniaka. Selhání avdějevského dobrodružství a mnohonásobné porážky v zahraniční politice jen situaci zhoršily a z počátečních ubohých klaunů se vyklubali teroristé velkých rozměrů. Ukrajinské armádě se nepodařilo dobýt Donbas, přesto masívní útoky nepřestávají. Vypadá to, že v Porošenkově programu ještě Avdějevka neodehrála své. Východ tak jako tak zůstane zónou zvýšeného napětí, jenže „reformátorům“ je to málo. Očekávaného efektu totiž nedosáhli. Proto se Kyjev znovu vrhá na jih, aby se pokusil rozvrátit pokoj obyvatelů Krymu nějakým rozsáhlým konfliktem. Porošenkův režim si přeje Třetí světovou válku a zapaluje pod kotlem ohníčky všemi možnými metodami.

Generální štáb ukro armády avizoval střelby u krymských hranic. Ukrajinská soldateska plánuje střílet v těsné blízkosti Krymu střelami protiletadlového systému BUK-M1 v rámci „velkého taktického cvičení“. Informaci potvrdil mluvčí ministerstva obrany Dmitrij Guculjak. 50 cvičení se bude konat za účasti specializovaných jednotek a zvláštních vojenských jednotek, umístěných v regionu. 25 programových komplexů bojové střelby protiletadlových raket BUK-M1 provedou na polygoně Jagorlyk v chersonské oblasti. K akci se připojí i oddíl rozvědky s cvičnými lety dronů. Kromě toho ministerstvo obrany iniciuje každoměsíční manévry v jižní části chersonského regionu s účastí radiolokačních jednotek ukrajinského letectva. Jak je vidět, vojáci se chystají střílet nedaleko od poloostrova prakticky 24 hodin denně po celý rok. Guculjak navíc nevylučuje možnost prodloužení cvičení, včetně prostředků protiletadlové obrany, na neomezenou dobu. Program bojových cvičení ukro armády potvrdili na nedávném mimořádném zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Podle všeho současně s diskusí o přípravách na zavedení stanného práva.

Ukrajina prostě zkouší ukazovat svaly, kterých má ovšem nedostatek, a věří, že se schová pod křídly loďstva NATO ve vodách Černého moře. Marně doufá v úspěch jedné ze svých provokací, dokud jsou síly Aliance na obzoru. Kyjev znovu dělá velký humbuk kolem svých provokací na dosah Krymu, připomíná své hrdinské činy a kasá se svými domnělými politickými úspěchy.

Je všeobecné známo, že kyjevští žoldnéři už nejednou namířili zbraně směrem ke Krymu, a za pokus narušit suverénní hranice dostávají pravidelně výchovný pohlavek od ministerstva obrany Ruské federace. Krym je připraven odrazit jakýkoliv útok a zasadit preventivní úder při jakékoliv vážné hrozbě nepřátelského letectva. Ukrajinští vojáci, zrovna tak jako jejich velitelé, to vše dobře chápou, a po informačním „bububu“ jsou připraveni ukončit střelbu, odtáhnout do bezpečné zóny a odškrtnout si další fajfku.

Porošenko nejspíš i teď chystá podobný spektákl. Ale v dnešní politické situaci není vyloučeno, že režim sáhne k vážnému mezinárodnímu konfliktu v zoufalé snaze upoutat na sebe pozornost.

Podstatné je, že Krym je pod spolehlivou ochranou Černomořské flotily RF a jejích prostředků protivzdušné obrany, schopných zabránit veškerým výpadům hyperaktivního potrhlého souseda.

– – –