Lidovci rozjeli hru vabank. Proč?

Radim Valenčík
5.2.2017  blog autora

Lidovci rozjeli hru vabank a těžko z ní mohou couvnout, viz:

“Lidovci po několikahodinovém rokování v Brně rozhodli, že chtějí s hnutím Starostové a nezávislí vytvořit pro podzimní sněmovní volby přímou dvojkoalici.

“Delegáti celostátní konference pověřili předsednictvo, abychom vyjednávali o spolupráci do poslaneckých voleb v roce 2017 s hnutím Starostové a nezávislí ve formě přímé volební koalice,” oznámil šéf strany Pavel Bělobrádek.

Lidovci akceptují i skutečnost, že v tom případě je pro ně podmínkou vstupu do Sněmovny překonání desetiprocentní hranice.

“Věříme si, že budeme mít více než deset procent,” řekl Bělobrádek.

Definitivní rozhodnutí o spolupráci má padnout do konce února. A nemusela by se zřejmě týkat jen letošních voleb. Podle Bělobrádka by měla obě uskupení spolupracovat dlouhodobě.”

https://www.novinky.cz/domaci/428440-lidovci-chteji-jit-do-voleb-se-stan-ve-dvojkoalici-veri-si-na-dvouciferny-vysledek.html

Pokud skutečně půjdou jako čistá dvojkoalice, vystavují se značnému riziku, protože i oni spadají pod velmi rizikový faktor averze k tradičním stranám. Averze vyplývající ze skutečnosti, že strany, které neobnaží příčiny současných problémů a neukážou cestu jejich řešení, slouží v globální hře jen a jen k jejich kamuflování. A jako takové jsou to strany nevolitelné. A pak se limit 10 procent pro čistou koalici může ukázat jako smrtelný.

Standardní volební model říká následující:

1. Vyhraje Babiš s velkou převahou (až 30 % bez přepočtu).

2. Na druhém místě sice sterilní, ale stabilní KSČM – ne mnoho nad 10 %.

3. Na třetím místě s mírnými rozdíly (6-8 %) ODS, ČSSD, KDU-ČSL, možná Okamura (se Zemanovci?), nebo Piráti (zde bude velmi záležet na tom, jak budou jednotlivé strany reagovat na aktuální vývoj a turbulence dolaďování i výraznějšími změnami svých programů a prezentace svých programů). Prakticky všechny z uvedených stran mají v této oblasti značné rezervy. A do PS se dostanou maximálně čtyři z těchto pěti stran.

4. Tučný zbytek, cca 15 % se přerozdělí.

Co by tento výsledek znamenal?

Pak by Babiš uzavřel koalici s KDU-ČSL, ale ústavní zákony bude prosazovat s KSČM.

Lidovci nechtějí vládnout proti ústavní většině a tak spolu se STAN chtějí vytvořit odvážnou 10% koalici, resp. nechtějí “protivládní” ústavní většinu připustit a dokonce jsou ochotni hazardovat.

To považuji za první PŘEDVOLEBNÍ TURBULENCI. Jejich existenci jsem předpověděl v prvním dílu tohoto seriálu, viz:

“…stávající politické subjekty nevyužijí to, co se jim nabízí (to, že skutečné reformy, které by řešily současné problémy s minimálními riziky a dopady na lidi, lze odstartovat prakticky okamžitě). Jejich reprezentace jsou jednak nekvalifikované a jednak příliš zahleděny do sebe, především si však zvykly považovat za normální to, co normální není. Pak ovšem tyto strany, resp. jejich reprezentace, budou velmi překvapeny turbulencemi, které je čekají jak před volbami, tak i po volbách.”

Viz: http://radimvalencik.pise.cz/4228-volby17-001-uvodni-clanek-k-serialu.html

A v tom je právě problém statečného gesta KDU-ČSL. Jde do velké nejistoty, protože předvolební turbulence, k nimž tímto Poznámka:dalo KDU-ČSL podnět, budou hodně velké.

Významné zde je, že zatímco v případě střetu mezi Babišem a Sobotkou v kauze “Šlachta” (který bude též ovlivňovat výsledek voleb a kterému ještě věnujeme pozornost) se hrocením situace zastírá podstata toho, o co jde ve společnosti (a potažmo ve volbách 2017) a tím se snižuje laťka pro roli programů, tak akt KDU-ČSL nastavuje laťku o dost výš a bude nutit všechny strany (včetně lidovců) k větší snaze o pochopení reality.

Bude to velmi zajímavá podívaná.

Poznámka: Tento příspěvek zařadím v nejbližších dnech do seriálu o volbách, protože patří do článku logického řetězu událostí, které podstatným způsobem ovlivní jejich výsledek.

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4237-lidovci-rozjeli-hru-vabank-proc.html