Na Ukrajině je uzákoněna povinnost uctívat účastníky ATO na Donbasu

23. 2. 2017   zdroj
Ukrajinský parlament přijal vyhlášku “O prokazování pocty hrdinům Ukrajiny a informování občanů Ukrajiny o hrdinství ukrajinských vojáků”, na základě níž se předpokládá doporučit Ministerstvu školství Ukrajiny, aby na všeobecně vzdělávacích a vysokých školách všech forem vlastnictví byly zřízeny informační a pamětní panely o účastnících ATO (trestní operace Kyjeva na Donbasu) a jejich hrdinských činech.
(publikováno 22. 2. 17)


Vyhláška rovněž doporučuje, aby místní úřady zajistily informování obyvatelstva příslušných území o hrdinech Ukrajiny, kteří jsou rodáky z těchto oblastí, prostřednictvím zveřejňování informací o nich v oficiálních tiskovinách místních samospráv a také přejmenováním ulic a  pojmenováváním na jejich počest vzdělávacích zařízení v obcích, kde žili nebo žijí, zřízení pamětních desek a památníků v místě bydliště. “Je to nezbytné pro upevnění vlastenectví v ukrajinské společnosti, popularizaci hrdinství ukrajinských vojáků, poskytnutí informací o dění v zóně antiteroristické operace”, je uvedeno v dokumentu.

Jak informovala agentura EADaily, místopředsedkyně Nejvyšší rady Oxana Syrojed obvinila zástupce současné kyjevské moci z účasti na střílení na “euromajdanu”. “Jak je politováníhodné si to uvědomovat a říkat, ale snad všechno, co se dálo na Majdanu, by se nemohlo stát, kdyby účastníky nebyli lidé, kteří jsou nyní u moci”, prohlásila Syrojed a zdůraznila, že nečinnost při vyšetřování událostí “euromajdanu” také svědčí o tom, že vůdci dnešní Ukrajiny se jich účastnili.

Dnes Viktor Janukovyč, bývalý prezident Ukrajiny, svržený v důsledku státního převratu, apeloval na světové vůdce, aby byla vytvořena mezinárodní nezávislá komise Rady Evropy pro kontrolu průběhu vyšetřování zločinů, spáchaných během “euromajdanu” od listopadu r. 2013 do února r. 2014. V únoru zveřejnila OSN zprávu o zločinech ukrajinských karatelů na Donbasu. Většina případů násilí se podle údajů pozorovatelů stala, když “vládní síly” braly lidi do zajetí.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová