Německo obviňuje Kyjev ze zhoršení situace na Donbasu. Ministerstvo zahraničí USA vyzvalo k okamžitému zastavení krvavého masakru na Donbasu

1. 2. 2017    zdrojzdrojzdrojzdroj
Německo je znepokojeno zhoršující se situací na východě Ukrajiny. Oficiální Berlín chápe, že vinu na situaci nese Kyjev. Píše to Süddeutsche Zeitung s odvoláním se na své zdroje v německé vládě. List uvádí, že právě ukrajinská armáda začala ostřelování a snaží se posunout přední linii ve svůj prospěch. Tyto údaje jsou částečně založeny na zprávách mise OBSE. V Německu panuje názor, že Kyjev záměrně zhoršuje situaci na východě země, aby zabránil změkčení protiruských sankcí.


“Berlín chápe, že Porošenko udělá cokoliv, aby zabránil zrušení sankcí proti Rusku”, píše autor.

Německá vláda se však domnívá, že předpoklady Kyjeva mohou být špatné a kontraproduktivní.

Ministerstvo zahraničí USA vyzvalo k okamžitému zastavení krveprolití na Donbasu
Ministerstvo zahraničí USA důrazně odsoudilo obnovení bojů na Donbasu. Podle úřadujícího představitele Ministerstva zahraničí USA Marka Tonera Washington vyzval k okamžitému příměří a plnění Minských dohod.

Dodal, že USA jsou znepokojeny z vypuknutí násilí na jihovýchodní Ukrajině. V diplomatickém rezortu bylo konstatováno, že má k dispozici údaje OBSE o použití zakázaných těžkých zbraní.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová