Pogrebinský odhalil pravdu o tajných provokacích Porošenka

5. 2. 2017   zdroj
Prezident Petr Porošenko provádí velmi mnoho chaotických akcí, aby zachoval svou moc na Ukrajině. Politolog Michail Pogrebinský vysvětlil, co sleduje hlava země tím, že vyhlásí referendum ohledně vstupu do NATO. Porošenko prohlásil, že se na Ukrajině chystá uspořádat referendum o vstupu do NATO a řekl, že to chce lid země. Dokonce přislíbil, že udělá vše pro to, jen aby se Ukrajina připojila k Severoatlantické alianci. Ale ve skutečnosti to není nic jiného, než další politická provokace.


Problém je přece následující: do NATO nejsou přijímány země, které mají sporné územní problémy. A Ukrajina tento problém má – Donbas. Kromě toho i v případě, že Porošenko přece jen vyhlásí referendum a že dokonce 45% Ukrajinců odhlasuje “pro” členství v NATO, bude toto rozhodnutí “nulové”, protože obyvatel Donbasu se nikdo nebude ptát a bez jejich účasti výsledky referenda nemají smysl.

Svými výroky a činy se Porošenko rozhodl dostat do nepříjemné pozice všechny: NATO, Rusko i Donbas. Aliance přece nemůže jen tak ignorovat referendum, ale akceptovat jeho výsledky také nemůže. Touto provokací se Porošenko jen snaží získat ještě nějaký čas. Vždyť když uvážíme, že Ukrajinci opravdu chtějí vstoupit do Severoatlantické aliance a že prezident jim slibuje “sedřít ze sebe kůži,” ale udělat to tento prezident musí. A to znamená, že i šance na vítězství v dalších volbách u Porošenka vzrostou. Tuto myšlenku potvrdil i známý ukrajinský politolog Michail Pogrebinský, který soudí, že pokud Porošenkovi neprojde provokace s NATO, pak ji může použit doma. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí “Business FM” řekl expert následující:

S tímto je teoreticky možné získat jistou přízeň elektorátu. Není vyloučeno, že bude nutno uskutečnit mimořádné parlamentní volby. Možná ještě koncem tohoto roku. No dobře, sloučit tyto volby a referendum a pod tímto praporem jako by zabavit u konkurentů pozici, kterou podporuje ve skutečnosti asi 40% ukrajinských voličů. Kromě toho se západní tisk chytí čehokoliv, to znamená že i předpokladu, že získá také tuto část publika – Bild a další listy, vysvětlil ředitel Kyjevského centra pro politická studia a konfliktologii Michail Pogrebinský.

Tento spěch při vyhlašování referenda hovoří pouze o tom, že Porošenko si je dobře vědom své současné pozice. Vztahy Ruska s USA se budou postupně zlepšovat, Amerika se již nechystá Ukrajině pomáhat. To znamená, že Porošenko může ztratit svůj prezidentský post. Tím spíš, že řeči o předčasných volbách jsou mezi politickou elitou stále častější. Pro lidi prezident nic reálného neudělal, takže se musí chytat za poslední “nitky”, které mu mohou pomoci moc si zachovat.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová