Progresivní daň a soudnost politiků

Jiří Jírovec
22. 2. 2017
Interview ČT24 předložilo divákům hádanku: Je hloupější Světlana Witovská, nebo kdosi v pozadí pořadu? V rozhovoru (zde) s  Jaroslavem Zavadilem
šlo o návrh ČSSD na progresivní zdanění fyzických osob.
Witovská do omrzení lpěla na propagandistické lince: Progresivní zdanění trestá lidi, kteří se víc snaží, protože nejsou líní.

Výpočet daně byl zjevně zcela mimo její chápání. Na představě, že se vždy používá nejvyšší daňová sazba založila úvahu, že se více vydělávající člověk přestane snažit, protože zaplatí na dani víc než ten méně snaživý. (Můj příklad založený na jejím tvrzení: Příjem 49999 bude celý zdaněn 25% (celková daň 12500), kdežto 50001 32% (celková daň 16000).

Zavadilovi chvíli trvalo, než pochopil způsob jejího uvažování a alespoň částečně zareagoval. Možná si pomyslel cosi o blondýnách. Režie ale od Witovské zjevně nechtěla víc než diskreditovat myšlenku progresivní daně. K tomu nepotřebovala vlastní mozek, tak ji nekřivděme.

Ministr Babiš byl v pořadu citován: “Navržená reforma může demotivovat některé fyzické osoby od ekonomické aktivity.” To je ale jen přibližná pravda. Pokud někdo vydělá 500 000 nad horní daňové pásmo, zaplatí daň 32% to je 160 000. Z 5 000 000, bude daň 1 600 000. V prvním případě bude zisk 340 000, ve druhém 3 400 000. Možná, že to někomu bude připadat málo a dojde k demotivaci. To pak ale můžeme
napadat jakoukoli daň. Někoho bude demotivovat i ta současná 15%.

V Ontariu existuje progresivní daň (nejvyšší sazba, zahrnující federální a  provinční daň, je 50%). Nezdá se, že by někoho demotivovala. Nikdo se se nepozastavuje nad myšlenkou, že by ti bohatší neměli přispět víc do společné pokladny. Nenajdete tam nápady, že by chudí měli platit za pobyt v nemocnici, aby bylo víc na personál a lékaře. Je to země velmi tvrdého kapitalismu, ale jistou soudnost tamní politici přece jenom mají a proto nesahají na solidární programy.