Savčenková šokuje: Putin by Ukrajinu řídil lépe než Porošenko

Napsal/přeložil: ea24
26.2. 2017   Eurasia24
Webová vrze Komsomolské pravdy publikovala závěry návštěvy ukrajinské poslankyně Naděždy Savčenkové v Doněcké lidové republice. Bývalá ukrajinská navigátorka a donedávna národní hrdinka náhle představuje pro iniciátory a strůjce převratu na Ukrajině velmi vážný problém.

Následující závěry musí být pro ně velmi bolestivé:
Zaprvé: Savčenková pobývala v kolonii v Makejevce, kde se nachází ukrajinští vojenští zajatci. Jak viděla na vlastní oči, žijí zde v naprosto přijatelných podmínkách. „Podařilo se mi vidět naše zajaté. Chlapci se cítí dobře. Podmínky jsou obvyklé, vězeňské. Přístup k nim je, jak říkají, normální. V místnostech jsou po třech, vycházky mají hodinu denně, televizi mohou sledovat, kanály převážně ruské, z ukrajinských 1+1 a Pátý kanál. Věří, že brzy budou na svobodě a naději neztrácejí. Bojujeme za naše bratry.“

Zadruhé: Seznala, že řada ukrajinských vojáků absolutně nechce, aby je vyměnili, a dávají přednost setrvání v DLR.

Zatřetí: Ani tentokrát nenašla Putinova vojska na Donbasu, zato normálně komunikovala s bojovníky DLR z řad místních obyvatel. „Zastřílela jsem si s déenerovci (bojovníky DLR) na cvičných střelbách. Jsou to skvělí kluci. Naprosto se můžeme kamarádit a skvěle koexistovat v rámci jednoho státu.“

Bez ohledu na to, co si myslí o „jednom státu“ v samotné DLR, pozice Savčenkové se principiálně odlišuje od pohledu kyjevského vedení, které usiluje o získání Donbasu s jeho průmyslovými a infrastrukturními aktivy – ale bez obyvatelstva.

A v závěru tiskové konference si Savčenková dovolila něco dosud zcela nepředstavitelného:

„Lépe by Ukrajinu řídil Putin než Porošenko,“ řekla otevřeně. Přiblížila tím realitě možnost svého nového uvěznění, tentokrát na Ukrajině – Savčenková se v minulých dnech sama zřekla poslanecké imunity.