Šojgu: součástí Ozbrojených sil RF se stala vojska informačních operací

22. 2. 2017    zdroj
Ve struktuře Ozbrojených sil Ruské federace byla vytvořena vojska informačních operací. Dnes 22. února to sdělil ministr obrany Ruské federace, armádní generál Sergej Šojgu při svém vystoupení ve Státní dumě, informoval korespondent IA Regnum.

Ve Státní dumě byl Sergeji Šojgu zadán dotaz v souvislosti s nutností znovuvytvoření správy, která byl se zabývala kontrapropagandou. Ministr obrany na to odpověděl, že v rámci Ozbrojených sil RF již byla vytvořena vojska informačních operací , což je podle Šojgu mnohem efektivnější.

“Propaganda musí být chytrá, kompetentní a efektivní”, vysvětlil Šojgu.

Hlava výboru Státní dumy pro obranu Vladimír Šamanov poznamenal, že řada výzev v oblasti bezpečnosti a obrany je přesunuta do kyberprostoru. Informační válka se stala nedílnou součástí celkové konfrontace mezi zeměmi.

Právě z těchto důvodů bylo také rozhodnuto o zřízení vojsk informačních operací, která jsou zaměřena na ochranu zájmů národní obrany, konstatoval Šamanov.

Vytvoření těchto vojsk přichází na pozadí rostoucího tlaku na Rusko ze strany vojenského bloku NATO. Stratégové NATO věnují velkou pozornost informační válce proti Rusku jako součásti strategie zadržování Ruské federace.

V roce 2015 bylo například v Rize (Lotyšsko) vytvořeno Centrum strategických komunikací NATO. Úkolem tohoto centra je především boj proti “ruské propagandě”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová