26. března 2000 byl Vladimír Putin zvolen prezidentem Ruska

30. 3. 2017   zdroj
26.března 2000 se konaly volby prezidenta Ruské federace, v nichž přesvědčivě zvítězil Vladimír Vladimírovič Putin. Jeho nejbližší soupeř Gennadij Zjuganov obdržel pouze 29%.
V roce 2004 byl Vladimír Putin znovu zvolen na druhé funkční období s výsledkem 71,31%. Ve funkci působil až do roku 2008 a navrhl, aby byl nominován příštím kandidátem Dmitrij Medveděv, který byl také zvolen jako další hlava Ruska. Na postu prezidenta se Dmitrij Medveděv projevil jako zcela samostatný politik, který provedl některá pro zemi důležitá rozhodnutí.


Je třeba připomenout, že v okamžiku Putinova ​​příchodu do funkce hlavy státu v roce 2000 byla situace v zemi hrůzná. Podefoltní zhroucení ekonomiky, teroristé na severním Kavkaze, celkový nezastavující se rozvrat.

Putin si plně uvědomoval potřebu konsolidovat všechny zdravé síly a projevil nezdolnou vůli, zaměřenou na obnovu a obranu země. Na svém postu předvedl nejlepší vlastnosti národního vůdce a získal autoritu mezi lidmi. I když příčina této podpory celého národa se sotva vměstnává do hlav Putinových ideologických odpůrců, kteří nejsou s to pochopit existenci “proputinské většiny” ve státě. Vladimír Putin si trvale zasluhuje uznání všech vlastenecky orientovaných občanů Ruska za politiku, zaměřenou na ochranu Ruska v těch nejtěžších situacích dnešní doby.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová