Evropská integrace: Rakousko navrhuje přesídlení běženců z EU do Gruzie

6. 3. 2017     zdroj
Rakousko chce společně s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zřizovat střediska Evropské unie pro přijímání uprchlíků mimo EU. Jedná se například o organizování těchto center v Gruzii a na západním Balkánu. S touto iniciativou vystoupil ministr zahraničí Rakouska Sebastian Kurz v rozhovoru pro týdeník Bild am Sonntag.


Podle Kurze potřebuje EU za hranicemi unie střediska pro uprchlíky, která budou řízena společně s UNHCR. Není důležité, kde se budou tato zařízení nacházet.

“Důležité je, že budou poskytovat ochranu a že lidé, kteří se nelegálně budou snažit dostat se do Evropy, tam budou vráceni. Tato zařízení mohou být umístěna v zemích, jako je Egypt, Gruzie nebo v jedné ze zemí západního Balkánu”, řekl ministr.

Kritizoval také imigrační politiku německé kancléřky Angely Merkelové. Podle ministra zahraničí Rakouska to je špatný kurz, který podpořili představitelé mnoha zemí a vlád a také EK. Tato politika byla prováděna s dobrými úmysly, ale podle Kurze je zřejmé, že když EU láká lidi do střední Evropy, bude jich přicházet stále větší množství.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová