Irácký prezident oznámil pozastavení operace v západním Mosulu

28. 3. 2017    zdroj
Operace v západním Mosulu byla pozastavena, aby byly nalezeny “přijatelnější postupy”. V rozhovoru pro agenturu RIA Novosti to řekl irácký prezident Fuád Masúm. Prezident rovněž uvedl, že je třeba vyšetřit chyby USA, k nimž došlo během útoků v Iráku, včetně Mosulu.

Masúm dodal, že to nebude mít vliv na spolupráci mezi Bagdádem a Washingtonem. “Vztahy mezi oběma zeměmi jsou strategické a že zaútočili na tu budovu, ještě neznamená, že to bylo způsobeno za účelem agrese”, konstatoval irácký vůdce.

Operace v západní části Mosulu trvá za účasti letectva mezinárodní koalice, vedené Spojenými státy, od února. Avšak vzhledem ke zvýšenému počtu obětí z řad civilistů se irácké silové struktury rozhodly dočasně útoky pozastavit. Uvádí se, že irácké velení chce “zvážit nové útočné plány a taktiky”, aby se na teroristy útočilo bez civilních obětí.

Irácká média uvedla, že v důsledku bombardování Mosulu 17. března bylo zabito asi 200 civilistů. Lze předpokládat, že letecké údery na pozice teroristů mezinárodní teroristické organizace DAEŠ zasazovaly Spojené státy.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová