Kurgiňan: “Rusko je kost v krku liberálního světového řádu”

15. 3. 2017     zdroj
Rusko není nyní pro Západ o nic méně nebezpečné, než byl Sovětský svaz, řekl vůdce hnutí Podstata času Sergej Kurgiňan 12. března ve vysílání programu “Nedělní večer s Vladimírem Solovjovem”.  “Když se říká, že “Sovětský svaz ohrožoval Ameriku a že Rusko neohrožuje, není to pravda. … Amerika jako nikdy potřebuje globální světový řád, nikdy nebyla tak slabá a neobejde se bez něj, a Rusko je jako kost v krku na cestě k tomuto světovému řádu”, prohlásil politolog.

Ba co víc, Rusko se v osobě prezidenta Vladimíra Putina zformovalo jako vůdce konzervativních a modernistických sil, zdůraznil Kurgiňan. Právě tento konzervativní přístup proti liberálnímu globalismu se stal sjednocujícím pro ruského a amerického prezidenta. “Proč Trump řekl, že mu Putin imponuje? Protože konzervativec pozná konzervativce”, konstatoval Sergej Kurgiňan. “Totéž se děje v jiných zemích. Pro liberální establishment není nic horšího, než vidět mezinárodní koalici konzervativců, skutečně není pro ně nic horšího”.

Když hovořil o nutné taktice chování Ruska v podmínkách neomccarthyismu v provedení amerických demokratů, politolog zdůraznil, že žádné pokusy na sblížení se Západem situaci Ruska nezlepší: “Přechodný závěr je následující: nesnažte se zalíbit se! … Čím bližší budete, tím víc budou nenávidět a tím víc se bude provádět rusofobní politika. A když se zalíbíte? Zavěste si kámen na krk a utopte se! [Pouze potom] vám budou tleskat”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová