Ministerstvo zahraničí RF: Moskva nebude skládat účty v souvislosti s Iskandery v Kaliningradské oblasti

27. 3. 2017   zdroj
Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace uvedlo, že ruské úřady nemají v úmyslu skládat účty vojenskému bloku NATO ohledně rozmísťování taktických raket Iskander v Kaliningradské oblasti. Toto prohlášení dnes učinil ředitel odboru pro evropskou spolupráci Ministerstva zahraničních věcí Ruska Andrej Kelin.


Dříve německá média uvedla, že představitelé Severoatlantické aliance mají v úmyslu na nadcházejícím zasedání Rady Rusko – NATO požadovat od ruské strany vysvětlení o přesunu Iskanderů ke Kaliningradu.

Kelin oznámil, že Rusko nebude nikomu skládat účty o vnitřních přesunech svých vojsk. “Žádná zpráva nebude, o tom se nebude diskutovat”, řekl představitel ministerstva zahraničí RF v reakci na žádost o komentář ke zprávě německých médií.

Připomněl, že Rusko je znepokojeno rozmísťováním rotačních praporů NATO v Polsku a pobaltských zemích, a Severoatlantická aliance manévry, které provádí Rusko: Západ, Kavkaz a manévry na Krymu.

Kelin řekl, že v souvislosti s tímto vzájemným znepokojením se na nadcházejícím zasedání Rady Rusko – NATO bude projednávat transparentnost. Strany si vymění názory a pokusit se odstranit stávající obavy. Uvedl také, že zasedání Rady proběhne na úrovni stálých zástupců a velvyslanců.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová