Na ukrajinských podnicích na Donbasu byla zavedena vnější správa. Kyjev zapomněl, že na Donbasu jsou soustředěny přední podniky

1. 3. 2017    zdrojzdroj
Ultimátum orgánů DLR a LLR vstoupilo v platnost. 1. března byla orgány DLR a LLR zavedena vnější správa na všech zařízeních, působících na Donbasu podle ukrajinské jurisdikce. Bylo upřesněno, že režim vnější správy začal působit po uplynutí ultimáta, předloženého Kyjevu donbaskými republikami. Jak dříve informovala agentura Regnum, 27. února představitelé LLR a DLR Igor Plotnický a Alexandr Zacharčenko požadovali do 1. března odblokování jednotlivých oblastí Donbasu.


Ve společném prohlášení uvedli, že Kyjevem organizovaná blokáda dodávek uhlí se mění v katastrofu. Bylo zdůrazněno, že tyto kroky jsou zásadně v rozporu s Minskými dohodami.

“Mnoho podniků bylo nuceno ukončit svůj provoz v důsledku trestné činnosti kyjevských orgánů”, je řečeno v dokumentu.

Připomeňme, že blokáda, o níž se hovoří v prohlášení, začala koncem ledna. Takzvaní ukrajinští radikálové zablokovali železnici, spojující Donbas a Ukrajinu.

Na Ukrajinu není dodáváno uhlí, které je nezbytné i pro fungování hutních podniků. Od 16. února zavedl Kyjev mimořádná opatření na trhu s elektřinou. Kyjev zřejmě zapomněl, že na Donbasu je soustředěno velké množství předních podniků, na nichž závisí ekonomika nejen tohoto regionu. Jako informoval korespondent IA Regnum , 1. března to konstatoval člen výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Sergej Železňak (Jednotné Rusko).

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová