NĚMECKO: Médiím nařízeno nezveřejňovat etnickou příslušnost zločinců

30.3. 2017   Zvědavec
Německá tisková rada – nezávislý, průmyslově řízený orgán – tvrdí, že informace o etnické příslušnosti dané osoby by neměla být zveřejňována, „pokud to není opodstatněno veřejným zájmem“. Tato formulace, která byla ve středu odsouhlasena, nahrazuje předchozí znění, že takovéto údaje by měly být publikovány pouze tehdy, je-li tam spojitost mezi etnickou příslušností nebo náboženským vyznáním osoby a zločinem.

Početné německé sdělovací prostředky si stěžovaly, že když došlo k mimořádným událostem, bylo těžké interpretovat toto staré pravidlo. Argumentovaly tím, že zadržování takových informací nutí čtenáře k tomu, aby si vyhledávali tyto informace na pochybných webech a sociálních sítích, a rozdmýchávali tak konspirační teorie o mediálním zatajování trestných činů migrantů.

Mám tušení, že od této chvíle budou hlavní novinové titulky, jako je titulek článku níže, v Německu zakázány. Co přijde potom? Cenzurování jmen, pokud budou znít muslimsky?
Reportáž: křesťané, homosexuálové a ženy prchají z azylových center, neboť jsou utiskováni muslimskými muži

Northcrane: Když byli dotázáni, proč by bylo znásilnění ospravedlněné, muži se zmínili o jejím hlubokém výstřihu a řekli: „Ona to rozhodně chce. Můžete to poznat, podívejte se.“ Všechny muslimské ženy, které vyznávají tradiční islámskou víru, nosí burku nebo hidžáb, skrývající jejich tvář před zraky veřejnosti. Uprchlíci říkají, že ženy, které se oblékají volně, si zaslouží a častokrát i „chtějí“, aby byly znásilněny.

CENZUROVÁNO! Osm muslimských emigrantů, kteří skupinově znásilnili 28letou německou učitelku, si vše nahrávalo a řeklo, že si to zasloužila.

Je děsivým zjištěním, že pracovník v uprchlickém centru, který měl na starosti osm muslimských mužů, kteří skupinově znásilnili německou turistku v Rakousku, učinil prohlášení, v němž za trestný čin obvinil oběť celého případu. Nejmenovaný pracovník učinil také prohlášení pro rakouský tisk, že se domnívá, že trest, kteří ti muži dostali, je příliš vysoký.