Nepolapitelný fantom železnice: “jaderný vlak” RF vyjíždí na koleje

8. 3. 2017     zdroj
V nejbližší době v Rusku odstartuje závěrečná fáze testování nejnovější jaderné zbraně v zemi. Jde o bojový železniční raketový komplex Barguzin, který byl vyvinut na základě svého dřívějšího analogu – bojového železničního raketového komplexu Moloděc.

Uvádí se, že raketa Barguzin pro ruský “jaderný vlak” bude testována v roce 2019. Tato zařízení jsou jakousi osobitou odpovědí Spojeným státům na rozmísťování jejich protiraketových systémů na území Evropy.

Mezi charakteristickými zvláštnostmi nového bojového železničního raketového komplexu Barguzin lze vyčlenit jeho výzbroj: bude vybaven lehkými raketami RS-24, což učiní hmotnost vagónu obdobnou, jako je u běžných vagónů. Tím se dosáhne ideálního maskování soupravy. Je také uvedeno, že během dne může Barguzin překonat vzdálenost až 1000 kilometrů a jezdit přitom na všech železničních tratích Ruska. Komplex bude prakticky k nerozeznání od běžné soupravy s chladícími vagóny.

Předpokládá se, že do roku 2020 bude přijato do výzbroje ruské armády pět pluků bojového železničního raketového komplexu Barguzin, tedy 120 bojových hlavic.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová