“Přesunou vojska za pár hodin”: USA vybudují na Slovensku vojenské objekty

58b7deb5c36188ee098b45ed

Lidija Belkova 
8.3.2017 NWOO

Spojené státy hledají dodavatele pro projektování vojenských objektů na Slovensku. Příslušný tendr byl zveřejněn na webové stránce vládních zakázek. Podle tohoto dokumentu práce na Slovensku zahrnují přípravu výstavby nových objektů, a rovněž úpravy, opravy a rekonstrukci existujících objektů. Celkově jsou USA ochotné utratit na modernizaci vojenské infrastruktury na Slovensku 5 milionů dolarů. Agentura RT dokument prostudovala.

Technická vojska USA v Evropě hledají dva dodavatele na výstavbu vojenských objektů na Slovensku. Příslušný tendr byl zveřejněn na webové stránce státních zakázek vlády USA.

Podle textu objednávky bude hlavní úlohou dodavatele “projektování vojenských objektů na Slovensku”. Mezi úlohy dodavatele bude patřit i plánování stavebních prací, příprava projektové dokumentace, rozpočty, vypracování technicko-ekonomického zdůvodnění a prověrka na soulad s požadavky ochrany přírody.

“Projekt zahrnuje práce na přípravě výstavby nových objektů, a rovněž úpravu, opravy a rekonstrukci existujících objektů, včetně letišť, skladů pohonných hmot a mazadel (PHM), kasárna, administrativní budovy, opravny automobilů a jiné vojenské objekty USA,” uvádí se v materiálech k tendru.

Jak se uvádí v dokumentu, nejméně jedna ze zakázek musí být zadaná americké firmě nebo společnému podniku firem USA a země, v nힲse bude provádět výstavba.

“Dokumenty předkládané na posouzení musí potvrzovat specializaci a technickou kompetenci,” upřesňují předkladatelé.

Od výkonné firmy se vyžadují zkušenosti, znalost místních specifik a schopnost pracovat s velkými projekty. Lhůty kontraktů jsou od 3 do 5 let. Celkový objem všech úhrad nesmí překročit 5 milionů dolarů, uvádí se na webové stránce.

 

Spolu s partnery

Jak sdělil agentuře RT oficiální představitel Spojeného vedení ozbrojených sil USA v Evropě, podplukovník David Faggard, úřad spolu s Útvarem vojenských techniků USA přistoupil k práci na projektu v rámci Iniciativy na upevnění evropské bezpečnosti..

V současnosti na Slovensku nejsou žádné americké vojenské základny, ani trvale rozmístěná vojska, poznamenal Faggard.

“Pokračujeme žádoucím tempem v rozvíjení infrastruktury spolu s našimi spojenci a partnery,” vysvětlil důstojník.

Technická vojska USA v Evropě provádějí inženýrské a stavební práce, operace ohledně zabezpečení stability, a nabízejí výrobky a služby v oblasti ekologické kontroly pro pozemní vojska i pro vojenské letectvo, jakož i pro jiné státní organizace USA a organizace cizích vlád, které patří do sféry odpovědnosti Evropského velení vojenských sil USA a Afrického velení vojenských sil USA,” uvádí se na oficiálním portálu formací.

Úřadovny technických vojsk USA v Evropě jsou rozmístěny od Belgie až po Turecko.

“Slovensko je od roku 2004 součástí NATO, a zúčastnilo se na operacích aliance na Balkánu, v Afganistanu a v Iráku. Kromě toho byla mezi Slovenskem a NATO uzavřena dohoda o reformování ozbrojených sil země podle standardů NATO. V samotné alianci se slovenští odborníci zabývají ochranou proti zbraním hromadného ničení, a zúčastnili se na inženýrských pracích v oblasti zaminování a odminování. Kvůli této spolupráci musí vojenské základny na Slovensku odpovídat standardům NATO,” řekl agentuře RT vojenský expert Aleksej Leonkov.

Poznamenal však, že USA mohou využívat kteroukoliv základnu členských zemí NATO.

“Dlouhou dobu infrastrutura NATO jen upadala, ale teď, v souvislosti se změnou politiky a s upevněním úlohy USA v alianci, je Evropa vstřícná – základny se musí rekonstruovat, proto běží modernizace objektů NATO, aby byly schopny přijmout zvýšené vojenské kontingenty,” vysvětlil odborník.

Nedávno média oznámila otevření regionálního štábu NATO nedaleko od Bratislavy. Personál velícího centra NATO ve Vajnorech představuje 41 lidí, a kromě toho může být vyčleněno 20 míst pro představitele ostatních zemí NATO. Kromě Slovenska se štáby nacházejí v Lotyšsku, Litvě, Estonsku, Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a Polsku.

V roce 2015 se slovenské vedení obrátilo na NATO se žádostí o zřízení velitelského centra (VC).

“Jde jen o tým plánovačů. Jejich přítomnost by mohla usnadnit potenciální příjem podpůrných sil ze strany NАТО. V mírových dobách by se VC zabývalo plánováním,” uvedl už dříve slovenský ministr obrany Martin Glváč.
 

Ne všichni souhlasí

V roce 2014 slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že dokonce “ani za cenu obětování své politické kariéry” by nikdy nesouhlasil s umístěním vojenské základny NATO na území Slovenské republiky.

“Ani to, že je Slovensko členem NATO, neznamená, že je povinné dovolit na svém území vojenské základny se zahraniční posádkou,” zdůraznil Fico a poznamenal, že bude iniciovat k dané otázce referendum, jestli “je někdo bude nutit”, aby to udělali.

Slovenský prezident Andrej Kiska před časem navrhl alianci vybudování logistické základny v Popradu, avšak veřejnost se rovněž vyjádřila proti přítomnosti NATO. Byla spuštěna petice za vyhlášení referenda.
Americké vojenské objekty na Slovensku se rozvíjejí na rotačním základu, vysvětluje starší vědecký pracovník Vysoké školy ekonomiky, expert Střediska strategií a technologií Vasilij Kašin.

“Za tím účelem provádějí pravidelná cvičení s přesměrováním provozu na slovenská letiště. Tím se rozumí i uvedení slovenské infrastruktury do pořádku,” prohlásil expert.

Podle jeho slov “to nejpravděpodobněji souvisí s ukrajinskou krizí a s geografickou polohou Slovenska.”.

“Zrekonstruují letiště, některé silnice, uvedou do pořádku kasárenský fond a zřídí špičkové sklady zbraní a vojenské techniky. To umožní, v případě nutnosti, přesunout na Slovensko, tj. fakticky na západní hranici Ukrajiny značné síly, a rychle je připravit k akci.

V Evropě je infrastruktura rozvinutá a vzdálenosti malé. Jestli budou na Slovensku připravena letiště, budovy a skladové komplexy, bude možno přesunout vojska ze Západní Evropy za pár hodin,” uzavřel analytik.

Zdroj: https://russian.rt.com/world/article/365726-slovakiya-ssha-voennye-obyekty

Související: http://www.topky.sk/cl/100535/1613955/EXKLUZIVNE-ODHALENIE-Spojene-staty-zverejnili-dokument–Projekt-vojenskej-zakladne-na-Slovensku?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=topky