OSN je “znepokojena”: poprvé ve světě zahlédla lež a propagandu

4. 3. 2017    zdroj
“Falešné zprávy” jsou “globálním tématem znepokojení” OSN. Což znamená, že toto znepokojení je pro někoho výhodné. Organizace spojených národů konstatuje ve světových médiích nárůst “falešných zpráv” a “propagandy”, informovala agentura Associated Press. Ve společném prohlášení experti OSN, zabývající se monitorováním svobody projevu, uvádějí, že “falešné zprávy” jsou “globálním tématem znepokojení”. O nic menší obavy ale vyvolává u OSN úsilí států, které se pod záminkou boje s “falešnými zprávami” zabývají potlačováním odlišného názoru.


Experti upozorňují, že “úsilí v boji (s falešnými zprávami – pozn. IA REGNUM) může vést k cenzuře, potlačení kritického myšlení a jiným postupům, které porušují lidská práva”.

Jak je známo, na konci dvacátého století představoval stav pracovníků hlavních světových zpravodajských agentur desítky tisíc novinářů ve všech částech světa, kteří se snažili poskytovat prověřené informace “z první ruky”, nehledě na to, že veškerá činnost největších agentur a médií oponujících stran byla ve světových válkách věnována propagandě, dezinformaci, informační válce a “vymývání mozků”. Totéž lze říci o odpůrcích v poválečné “studené válce”. Po tak bohaté, několik desetiletí trvající, zkušenosti lží a propagandy ve 20. století, mohou hovořit o svém “znepokojení” lží a propagandou jen ti “experti OSN”, kterým není více než 25 let a kteří z nějakého důvodu propásli jasnou lež nejvyšších úředníků USA a Velké Británie o existenci zbraní hromadného ničení v Iráku, která se stala základem pro agresi proti Iráku a popravy jeho vůdce.

Dnes jsou zdrojem podstatné části zpráv v lepším případě oficiální sdělení státních orgánů, v horším – nepotvrzené důkazy očitých svědků nebo sdělení na Twitteru.

Takže pro zpracování zpráv o Sýrii považují největší světové zpravodajské agentury za zcela adekvátní takové zdroje, jako je například Syrská observatoř pro lidská práva, což je organizace, kterou představuje jediná osoba – uprchlík ze Sýrie Rami Abdurrahman, který žije v Londýně.

A jedním z hlavních zdrojů světových zpráv o americké politice je dnes Twitter prezidenta USA Donalda Trumpa.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová