Pentagon chce vrhnout pravidelné jednotky Ozbrojených sil USA do útoku na Rakku

6. 3. 2017   zdroj
Po pádu Mosulu bude Rakka posledním “hnízdem” teroristické organizace DAEŠ.
Pentagon trvá na podstatném zvýšení sil USA při útoku na syrské město Rakka, které je “hlavním městem” teroristické organizace DAEŠ v Syrské arabské republice. Napsal o tom 5. března The Washington Post s odvoláním se na zdroj na Ministerstvu obrany USA.

Uvádí se, že Ministerstvo obrany USA již vypracovalo plán nástupu a útoku na Rakku, “hlavní město” DAEŠ v Sýrii. Tento plán předpokládá vydatnou účast přímo amerických vojenských jednotek.

Je upřesněno, že plán předpokládá odeslání do oblasti Rakky sil amerických speciálních jednotek, útočných vrtulníků a dělostřelectva. Budou také zvýšeny dodávky zbraní hlavním silám Kurdů a Arabů, kteří bojují v Sýrii proti DAEŠ. Pod Araby jsou chápáni takzvaní bojovníci syrské opozice.

Připomeňme, že dříve prezident USA Donald Trump nařídil Pentagonu, aby vypracoval plán na zničení teroristické skupiny DAEŠ v Sýrii a Iráku. Nyní je známo, že dokument již byl prezidentovi USA předán k posouzení.

Podle sdělení amerických médií úředníci, kteří byli zapojeni do vypracování plánu, navrhují zrušení omezení počtu amerických vojáků v Sýrii. V současnosti je v Sýrii 500 amerických vojáků. Nejedná se ale o americké vojenské instruktory, kteří pracují jak pro opozici, tak pro teroristy.

Záměr USA na zvýšení své vojenské přítomnosti v Sýrii způsobí další nárůst napětí na Blízkém východě, píše list. Jde o to, že syrská legitimní vláda ne bezdůvodně viní USA z podpory terorismu. Američtí vojenští instruktoři pracují jak v řadách teroristů, tak i v řadách bojovníků “opozice”.

Navíc jsou dodávány americké zbraně prostřednictvím satelitů USA na Blízkém východě teroristickým skupinám v Sýrii, včetně DAEŠ.

Přítomnost i těch 500 amerických vojáků v Sýrii (převážně to jsou speciální jednotky) je nezákonná, protože neexistuje příslušná rezoluce Rady bezpečnosti OSN a protože Sýrie americké vojáky nepozvala, na rozdíl od Rusů.

Pokud se Washington vážně rozhodne zaútočit na Rakku s pomocí svých vojsk a také s kurdskými oddíly a bojovníky syrské opozice, nevyhnutelně to povede ke zvýšené konfrontaci mezi syrskými vládními silami a opozičními bojovníky a také Kurdy. Křehké příměří mezi těmito stranami syrské války se může zhroutit.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová