Su-35S ničí teroristy, tentokrát nezvykle neřízenými střelami (VIDEO)

ea 24
26. 3. 2017   Eurasia24
 

Ruský Su-35S je skutečně univerzální letoun. Přestože má v Sýrii v první řadě poskytovat vzdušnou ochranu ruským silám bojujícím proti teroristům, slouží také jako prostředek ničení živé síly.
 
Na internetu se v posledních dnech objevilo několik videozáznamů útoků ruských letadel neřízenými střelami na pozice teroristů v Sýrii. Na videích jsou zachyceny útoky bitevních Su-25SM a také víceúčelových Su-30SM a Su-35S.
Použití posledně zmíněného letounu v Sýrii bylo dosud známé především v souvislosti s plněním úkolů předpokládajících nasazení protiletadlových zbraní – Su-35S v Sýrii létají vyzbrojeny krátkodosahovými střelami R-73 a střednědosahovými R-27 a R-77.

Letouny se však zapojily také do bombardování stacionárních cílů s pomocí volně padajících neřízených pum FAB-250.

Nyní, jak dokazuje video, Suchoje slouží také k útokům na živou sílu s pomocí neřízených raket.

Proč je k tomuto účelu nasazován letoun, který je schopen postavit se stíhačce F-22 Raptor, když Rusko v Sýrii nasadilo specializované vrtulníky Mi-28N, Ka-52 a letouny Su-25SM?

Odpověď lze hledat v několika skutečnostech: nadzvukový Su-35S je schopen zareagovat na akutní potřebu letecké podpory rychleji než podzvukové šturmoviky, nemluvě o vrtulnících. Su-35S zároveň disponuje velmi moderním navigačně-střeleckým komplexem a palubním vybavením poskytujícím pilotovi potřebné situační povědomí – tedy přehled o tom, co se děje na velmi komplikovaném bojišti.

A v neposlední řadě je to také prostý fakt početní omezenosti letounů ruského kontingentu v Sýrii. V polovině března mělo Rusko v Hmeimim podle satelitních snímků pouhých 24 bojových letounů s pevným křídlem, konkrétně čtyři bitevníky Su-25SM, sedm frontových bombardérů Su-24M a pět Su-34, čtyři víceúčelové bojové letouny Su-30SM a čtyři Su-35S.

Že Su-35S jsou v „nové“ roli velmi efektivní, dokazuje následující video (které v druhé části obsahuje drastické záběry útokem zasažených teroristů na jihu provincie Idlib):

video zde