Totálně uvolněný prezident Zeman hodinu bavil bulvár v pořadu „S prezidentem v Lánech”

Miloš Zeman v rozhovoru
12.3. 2017   PL,zdroj Blesk .cz
Pořad se živě vysílal na webu Blesk.cz. 
S ruským prezidentem Vladimirem Putinem by se měl prezident setkat v listopadu.  Hovořil v něm také o svém zdraví a o tom, proč se rozhodl neúčastnit se předvolebních debat.
Jak vysvětluje to, že se před prezidentskými volbami nebude účastnit besed se svými protikandidáty? Bývalý rakouský prezident Heinz Fischer mu prý říkal, že když šel do druhého kola, nedělal žádnou kampaň. Lidé se rozhodovali podle toho, jak prezidentský úřad vykonával. „Protože si Heinze Fischera vážím, rozhodl jsem se ho následovat,“ podotkl Zeman.

Ohledně toho, že podle průzkumů má velké šance prezidentský souboj opět vyhrát, podotkl, že jeho přítel, polský prezident Komorowski měl 70 % preferencí, a přesto prohrál.

Prezident také řekl, že dnes je jeho výhoda v tom, že není v křeči jako většina kandidátů. „Mám ústupovou cestu odpočinku na Vysočině,“ poznamenal s tím, že by tam byl obklopený knihami, které rád čte. „Dáte-li přednost někomu mladšímu a energičtějšímu, tak mu poblahopřeji a odjedu na Vysočinu,“ uvedl.

Na rozdíl od těch, kdo nabízejí změnu, nabízí kontinuitu. Ta spočívá v hájení národních zájmů ČR včetně zájmů ekonomických.

Pokud by vyhrál, prosazoval by aktivní občanství. To znamená, že by lidé měli mít i v parlamentních volbách možnost sestavit si svou kandidátku, podobně jako je tomu v komunálních volbách.

Prosazoval by také zavedení povinné volební účasti. Připomněl, že ta u nás byla za první republiky a je i nyní v řadě států, například v Belgii či Austrálii. Pokuta za neúčast ve volbách by měla mít hodnotu jedné rodinné večeře, podobně jako tomu bylo u nás za první republiky.

Rád by byl také, aby se přijal zákon, který by umožnil, aby se zaměstnanci mohli více než dosud podílet na řízení svých firem. Ať prostřednictvím zaměstnaneckých akcií, nebo podílem na zisku. Poukázal na to, že zákon, který to umožňuje, platí například v Německu.

Bohužel prezident nemá zákonodárnou iniciativu, protože ji v roce 1993 sebrali Václavu Havlovi. „Velmi bych byl rád, aby se zákonodárná iniciativa vrátila do rukou prezidenta,“ podotkl Zeman.

Měla by pokračovat koalice ČSSD a ANO

Ohledně znovuzvolení premiéra Bohuslava Sobotky premiérem uvedl, že až volby za osm měsíců ukážou, jak na tom ČSSD je. Prezident sice nemá právo ovlivňovat sestavování vlády, sám by si ale přál, aby i nadále existovala koalice ČSSD a hnutí ANO.

Na běžkách už nezvládnu to co dříve

Zeman hovořil také o tom, proč se rozhodl jít znovu do souboje o prezidentský úřad. „Nedávno jsem si vyjel na chalupu na Vysočinu s tím, že budu týden na běžkách. Zjistil jsem, že mám tak bolavé nohy, že už nezvládnu to co dříve. Tím atraktivita Vysočiny, alespoň pokud jde o zimní rekreaci, poněkud poklesla,“ podotkl prezident.

Ke kandidatuře jej přiměla také řada mediálních útoků. A také vlastní manželka: „Moje žena mi řekla, přece jim to nenecháš. Aniž jsem se ženy ptal, koho tím myslí, dosadil jsem si tam pražskou kavárnu,“ objasnil.

Moderátor se Zemana také zeptal, zda by rezignoval v případě, že by mu k pohybu přestala stačit hůlka.

Zeman poukázal na to, že americký prezident Franklin Roosevelt se pohyboval na invalidním vozíku stejně jako současný německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Zeman je prý připraven zastávat úřad prezidenta v případě svého zvolení po celou dobu mandátu, tedy pět let.

V Portugalsku jsem nezkolaboval

Zeman upozornil, že časopis Reflex publikoval článek, že při návštěvě Portugalska zkolaboval. Tato zpráva prý vznikla tak, že mu ochranka pomáhala z příkrých schodů. „Když lezu do nebo ze schodů, musí mi někdo pomoct, to je něco jiného než zkolabování,“ vysvětlil prezident.

Následně odpovídal prezident na dotazy čtenářů. „Pozvete Putina?“ ptal se jeden z nich. Zeman se svěřil s tím, že dostal několik námětů na setkání Putina a Trumpa v Praze. Až se s oběma prezidenty setká, prý jim pro takové setkání nabídne zámek v Lánech. Při této příležitosti Zeman prozradil, že zatímco s Trumpem se setká asi za měsíc, s Putinem až v listopadu. S čínským prezidentem pak v květnu.

Na závěr pořadu prezident moderátorovi ironicky navrhl, že „pokud by vás náhodou vyhodili, hodil byste se jako policejní vyšetřovatel. Budete-li chtít, já vám to rád zprostředkuji.“