Turecko po McCainově návštěvě odřízlo Sýrii od vody

Whitney Webb, Global Research
7.3.2017  messin

Jen pár dní po John McCainově „neobvyklé“ cestě do Sýrie odřízla turecká vláda dodávky vody do severní Sýrie z řeky Eufrat, čímž porušila mezinárodní úmluvy o vodním právu.

Přestože syrská armáda nedávno osvobodila severní části Sýrie včetně Aleppa od Al-Káidy a zklidnila tak situaci, vnější síly se zdají být rozhodnuty udržet oblast nestabilní za každou cenu. Posledním příkladem agresivní zahraniční intervence v Sýrii je krok Turecka, které dlouho hrálo antagonistickou roli v téměř šest let trvajícím syrském konfliktu. To nyní odřízlo odtok vody z řeky Eufrat do Sýrie a připravilo tak národ o jeden z jeho primárních zdrojů vody.

Podle kurdské Hawar News Agency Turecko dodávky vody do Sýrie snížilo kolem 23. února, což následně donutilo vypnout vodní elektrárnu Tishrin a zároveň také významně snížit hladinu vody v připojeném zásobníku. Přehrada dodává vodu i energii klíčovým částem severní Sýrie, jako například městu Manbidž a dalším převážně kurdským oblastem.

Není to poprvé, kdy Turecko zbavilo Syřany vody, jako prostředek k prosazování svých politických cílů. Předtím Turecko snížilo hladinu řeky v květnu 2014, což o více než 20 stop snížilo hladinu vody v jezeře Assad a vytvořilo tak potenciál pro genocidu pomocí dehydratace. Blokací řeky Turecko stejně ohrozilo i irácké civilisty. Hlavní městské aglomerace jako jsou Mosul, do značné míry závisí na rezervoárech plněných Eufratem a mohly by být v případě pokračující blokády řeky vážně zasaženy.

Akt přerušení toku není bezprecedentní, ale jeho načasování je podivné. Jen několik dní před činem Turecka americký senátor John McCain „tajně navštívil“ předmětnou oblast, která se ocitla bez vody. Poté se vydal do Turecka, kde se setkal s prezidentem Erdoganem. Podle kanceláře senátora McCaina byla „senátorova návštěva cenou příležitostí k posouzení dynamických podmínek na místě v Sýrii a Iráku.“ Kancelář senátora dodala, že se McCain těší na spolupráci s Trumpovou vládou a vojenskými vůdci s cílem „optimalizovat náš postup“ v boji proti Islámskému státu.

USA sice podpořily Kurdy v boji za udržení svého území podél syrsko-turecké hranice bez teroristického vlivu, ale toto se neobešlo bez značného zkomplikování vztahů mezi USA a Tureckem. Například na začátku roku 2016 Erdogan dramaticky požadoval, aby si Američané vybrali mezi spojenectvím s Tureckem, anebo se syrskými Kurdy. Diplomatická patová situace od té doby dosáhla takového stupně napětí, že Turecko před necelými dvěma týdny pohrozilo vojenskou invazí do Kurdy drženého Manbidže. A právě toto město trpí tureckou blokádou Eufratu nejvíce, což naznačuje, že by tento krok mohl být určen k destabilizaci Kurdů před tím, než dojde k něčemu mnohem drastičtějšímu.

Také stojí za zmínku, že navzdory Erdoganovým a McCainovým tvrzením, že touží „porazit“ islámský stát a další teroristické frakce, mají oba na ty samé skupiny úzké vazby. To ovšem naznačuje, že McCainova návštěva, stejně jako nedávné kroky ze strany Turecka, mají postranní úmysly, které zatím nebyly veřejně vyjádřeny.

Například McCain byl tak soustředěný na odstranění Asada od moci, že si pěstoval přátelské vztahy se syrskými „umírněnými“ rebely a dalšími notoricky známými opozičními skupinami, jako je například Islámský stát. Potvrzují to fotografické důkazy, včetně jedné neslavné fotografie ukazující McCaina pózujícího s Khalidem al-Hamadem – „umírněným“ rebelem. McCain také ve státní televizi přiznal setkání s ISIL a šel tak daleko, že s neblaze proslulou teroristickou skupinou potvrdil neustálý kontakt.

Pokud jde o Erdogana, ten byl odhalen jako významný hráč v pašování ropy od Islámského státu ze Sýrie k prodeji na světovém trhu. Právě tyto prodeje ropy umožnily Islámskému státu, aby dorostl do toho, čím je dnes a stal se tak jednou z nejlépe financovaných teroristických skupin na světě.

S takovýmto dobře zdokumentovaným propojením se zdá nepravděpodobné, že by McCain a Erdogan probírali jak porazit Islámský stát. Podle důkazů se zdá mnohem pravděpodobnější, že oba zůstanou u snahy po destabilizaci regionu v důsledku jejich společného cíle sesadit Asada. S již zahájenou tureckou destabilizací severní Sýrie pomocí odříznutí klíčového zdroje brzy uvidíme, jaká další opatření mohla být v průběhu této „tajné“ schůzky projednána.

Překlad Messin

Zdroj: http://www.globalresearch.ca/syrias-water-cut-off-by-turkey-following-mccain-erdogan-meeting/5578092