Tymošenková oznámila, že Ukrajina je řízena z vnějšku

14. 3. 2017      zdroj
Vůdkyně opoziční frakce Baťkivščina v ukrajinském parlamentu Julia Tymošenková se domnívá, že na Ukrajině je zavedena vnější správa a že úřady vedou zemi k “absolutní ekonomické kolonizaci”.  “Vnější správa je prováděna prostřednictvím loutkové vlády na Ukrajině: prostřednictvím prezidenta, premiéra, hlavy Národní banky a jejich ovládané většiny v parlamentu”, prohlásila Tymošenková na briefingu. Přičemž neupřesnila, o čí vnější správu se jedná.


Tymošenková se domnívá, že je nutno urychleně začít “demontáž stávající moci”, konkrétně začít odvoláním hlavy Národní banky Valerie Gontarevoj a premiéra Vladimíra Grojsmana.

10. února Baťkivščina navrhla Radě odvolat Grojsmana. Příslušný návrh byl zaregistrován na oficiální internetové stránce Nejvyšší rady. Avšak večer téhož dne dokument z internetové stránky zmizel. Tymošenková oznámila svůj záměr obrátit se na soud v případě, že se návrh usnesení znovu neobjeví na internetové stránce parlamentu. Baťkivščina nastolila otázku odstoupení vlády na pozadí krize, vzniklé kvůli růstu tarifů na komunální služby.

Předseda ukrajinského parlamentu Andrej Parubij zase uvedl, že podle zákona může být návrh usnesení o odvolání premiéra registrován pouze po předložení prezidentem nebo když bude podepsán 150 poslanci. Navrhl Tymošenkové, aby shromáždila potřebné podpisy a aby předložila tento dokument parlamentu opakovaně.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová