Válka “až” za 3-5 let? Slováci i s Ficem už kapitulovali, jen občanům to ještě nikdo neřekl!

Jiří Babača
9. 3. 2017
Podle serveru www.topky.sk vyhlásila administrativa USA výběrové řízení na projekční práce k výstavbě americké vojenské základny. Tento tendr již visí na oficiálních stránkách vládních zakázek. Je málo pravděpodobné (i když to nelze vyloučit), že by tak činila bez vědomí slovenské vlády Roberta Fica. Z uvedeného lze usuzovat, že slovenská vláda Roberta Fica již nejspíš pod nátlakem z Washingtonu kapitulovala, jen slovenským občanům to jaksi zapomněla říct… a co my? Co před námi tají naše vláda? Podrobnosti buďto slovensky zdezde a  česky zde.


PS: Kolega v práci to komentoval slovy „V zadání tendru píšou, že výstavba základny by měla trvat 3-5 let, což je svým způsobem dobrá zpráva, neboť to vypadá, že USA válku s Ruskem neplánují dříve jak za tři až pět let …“.

Dovětek autora k diskusi:

– Předně částka 5 000 000 dolarů je velikost tendru na projekční a inženýrské služby (patrně stavební dozor) a ne celé realizace! Ve stavebnictví obvykle představuje 1-3 % celé zakázky (u malých zakázek je procento vyšší u velký menší), u takto velké zakázky se může jednat i o méně než jedno procento. Stavební část realizace tak nejspíš bude představovat stonásobek této částky.

– Dále je jistě pravděpodobné, že součásti realizace budou i nějaké opravy stávajících objektů, ale zcela evidentně také výstavba nových vojenských objektů! Neboť pro opravy není zapotřebí stavebních povolení natož posouzení vlivu na životní prostředí.

– O rozsahu celé akce však svědčí doba její plánované realizace. Pokud by se jednalo o nějaké drobné opravy, tak i s přípravou by bylo plánováno v řádu měsíců a ne 3-5 let! (viz oprava kasáren Lipníku nad Bečvou apod.)

– Dále za pozornost stojí to, že stavby projektované z tohoto tendru musí odpovídat ne jen slovenským předpisům, ale také americkým!!! Proč asi?!

– Nicméně každý si zadání tendru může nastudovat sám. Zde je odkaz:

https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=1330477393dccc84e269b16f1b5ab1f1&tab=core&_cview=1