Westinghouse zbankrotoval, kdopak nám ji postaví?

J. Loudil
29. 3. 2017

Americká atomová firma Westinghouse dnes vyhlásila bankrot . Má dluh skoro 10 mld. USD, tedy 250 miliard Kč. Bezpochyby pozitivní zpráva! Můžeme si totiž ještě vzpomenout na rok 2014, kdy se tato firma ucházela o  dostavbu našich Temelína a Dukovan. Naši servilní političí i  ekonomičtí podržtaškové USA  tehdá vykřikovali asi  toto : ” Ano, zadejme tento mnohamiliardový kontrakt našim demokratickým  přátelům do USA !  Jsou to skvělí a silní odborníci – “atomového podnikání” a také se tak vyhneme nechtěným  politickým tlakům a závazkům totalitních režimů, pokud bychom tendr zadali Rusku nebo Číně.”

Pokud bychom zakázku roku 2014 zadali skutečně do USA firmě Westinghouse, pak bychom se možná vyhnuli -“nějakým politickým tlakům”, ale   s celým projektem dostavby bychom se znovu  dostali do bodu NULA ! Američané totiž právě  zkrachovali .

A protože francouzská atomová firma AREVA se potýká se stejnými problémy jako  Westinghouse /nový reaktor ve Finsku staví už 12 let ! a další doma ve Francii už 10 let /Čína svůj poslední nový reaktor stavěla jen  4 roky/ , pak už na Západě není nikdo, kdo by nám reaktory mohl postavit. Už to dnes  nikdo nezvládne.  Zbývá nám obrátit se s prosíkem na východ  k Rusku, Číně nebo Koreji. Tedy Putinovi Rusové a nebo dva – “šikmoocí  z Východu”. 

P.S. Západ dnes není schopen dělat velké a složité věci. Když se Čína rozhodla postavit přehradu Tři soutěsky, tak vystěhovala 1,5 milionu obyvatel  a  za 30 miliard dolarů přehradu bez problémů  postavila. Západní civilizace “pomalu vyhnívá” a rozkládá se. Krach Westinghouse je jenom jeden malý střípek této stavebnice krachu jedné civilizace. Nemáme už žádnou vizi, žádný vznešený národní cíl. Jenom nekonečná nenažranost, pohodlí a nabubřelá namyšlenost o tom ,že jsme stále ještě – “pupkem světa” !  Nikoli ,už nejsme. Zavinili jsme si to ale sami.

https://www.novinky.cz/ekonomika/433515-westinghouse-bankrotuje
http://atominfo.cz/2017/01/ctvrty-blok-je-jang-tiang-byl-pripojen-k-rozvodne-siti/
http://atominfo.cz/2016/10/novovoronezska-je-prvni-reaktor-generace-iii-na-svete