Američanům proti srsti: Trojlístek Rusku umožní pohlídat nezměrné arktické bohatství (FOTO)


Rusko vybudovalo novou arktickou vojenskou základnu, která mu pomůže kontrolovat zásoby nerostných zdrojů v této části světa. Nelibě to nesou Američané i Britové. 

Zatímco USA otravují vzduch na jiných kontinentech, vyhazují miliony dolarů na bombardování syrské pouště a nesmyslné manévry v blízkosti Korejského poloostrova, Ruská federace i nadále pokračuje v rozvoji území bohatých na přírodní suroviny v odlehlých a těžko přístupných oblastech svého teritoria – a pracuje na zajištění jejich bezpečnosti.

Arktidě, na ostrově Alexandřina země (ostrov je součástí souostroví Země Františka Josefa v Severním ledovém oceánu v Archangelské oblasti; pozn. překl.) byla vybudována nová vojenská základna příznačně nazvaná Trojlístek (Трилистник). Stala se největší člověkem zhotovenou konstrukcí nad 80. stupněm severní šířky.

Uvedení základny do provozu, jejíž stavba byla oznámena před více než rokem, „probudilo“ britský deník The Times, který si pospíšil s prohlášením, že „Rusko vybudovalo největší umělé dílo v Arktidě – vojenskou základnu, s jejíž pomocí se chce zmocnit polárních oblastí bohatých na ropu“.

Z jednoho pohledu by člověk rád připomněl poněkud zmateným pohrobkům Britského impéria, že Alexandřin ostrov leží na území Ruské federace, která se stala právním nástupcem SSSR, vyrovnala se se všemi jeho závazky a je plně oprávněna nakládat s uvedeným územím podle vlastních představ.

Na druhou stranu je zveřejnění takové informace v jednom z nejznámějších médií výbornou ukázkou úspěchů Ruska, a to nejen z pohledu „dobytí a zajištění“ Arktidy, ale také z pohledu využívání těch nejmodernějších technologií.

Celý komplex Trojlístku je postaven s využitím nejmodernějších energeticky úsporných technologií a je schopen zajistit zcela autonomní činnost posádky základny po dobu poloviny roku.

Celková rozloha komplexu je přes 14 tisíc čtverečných metrů. Jeho součástí jsou ubytovací prostory, kino, ale taky kulečníkový sál, zimní zahrada nebo třeba i kaple. Komplex se tak stává pro 150člennou posádku bezpečným útočištěm před drsnými přírodními podmínkami.

Stavba komplexu má půdorys trojlístku, což umožňuje posádce volně se pohybovat po celém komplexu bez nutnosti vycházení na vzduch. To je za arktických podmínek, kdy vnější teplota může poklesnout až k – 50° C, velmi důležité.

Prezident Ruské federace Vladimir Putin během své nedávné návštěvy ostrova zdůraznil mimořádný význam arktických oblastí pro celé Rusko, když podotkl, že v oblasti jsou soustředěny hlavní zásoby těch nejdůležitějších nerostných surovin, které jsou rozhodující pro rozvoj ekonomiky RF. Hodnota nerostných surovin v oblasti je odhadována na 30 trilionů amerických dolarů.

Vzhledem k tomu, že klimatické změny otevírají nové možnosti těžby nerostných surovin ve vysokých severních šířkách, vyjádřily Spojené státy znepokojení nad „výraznými aktivitami“ Moskvy v Arktidě. Americký ministr obrany James Mattis nazval při nedávném slyšení v Kongresu USA Arktidu strategickou oblastí a vyjádřil názor, že „Rusko činí v Arktidě agresívní kroky s cílem posílit v této oblasti svoji přítomnost“.

Velmi podivné prohlášení v porovnání s tím, jak USA zvyšují svoji vojenskou přítomnost kdekoli na světě a řídí se přitom pouze svými vlastními zájmy. Prezident Ruské federace Vladimir Putin shrnul všechny úvahy o možné konfrontaci v Arktidě slovy: „Nechystáme se zde vést válku, ani soupeřit s USA“. Současně však zdůraznil, že ruské ozbrojené síly společně s tajnými službami musí v této oblasti ochránit ruské národní zájmy.

Zdroj: jpgazeta.ru
Překlad: mbi, Eurasia24.cz
Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace