Věšení a balení kuřat, cizinci vítáni



Navěšování živých kuřat, ukládání drůbeže na tácky, sáčkování a balení kuřat. Takovou práci můžete najít ve společnosti Vodňanská drůbež, patřící do koncernu Agrofert spjatého s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Na nabídky práce upozornil předseda ČMKOS Josef Středula v souvislosti s nabízenými nízkými mzdami.

„Hádanka pro vás: Kdo je majitelem firmy, která nabízí tak hrozné nabídky práce?“ připsal k obrázkům inzerátů, kde Vodňanská drůbež (majitel A.Babiš – pozn.red.NR) nabízí práci od 12,5 tisíc měsíčně. „Vlhké a chladné prostředí, cca osm stupňů,“ píše se přitom v inzerátu. Jde mimo jiné i o  směnný provoz, nabídky jsou podle popisu vhodné i pro cizince.

„Jak je stále možné, že jsou takové nabídky mezd pro zaměstnance? Jsou na hranici příjmové chudoby, nelze za tak nízkou mzdu dlouhodobě přežívat. Za takovou mzdu nelze žít důstojný život,“ rozlítil se Středula s odkazem právě na Andreje Babiše. 

Zároveň míní, že takováto informace je zajímavá také pro ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, premiéra Bohuslava Sobotku (oba ČSSD) a předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, které na inzeráty rovněž upozornil. Když pak Středulu jeden z  diskutujících napomenul za to, že se spolčuje v předvolební kampani s  předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a že odbory mají být apolitické, Středula zareagoval.

„Jak jste přišel na to, že mají být odbory apolitické? Odbory se zabývají politikami jako jsou mzdy, sociální pojištění, zdravotní pojištění apod. A proč nepodpořit někoho, s kým mohu souhlasit a vydefinovat se vůči tomu, kdo prosazuje neakceptovatelné věci? Navíc jde o tematickou záležitost.“