Mike Whitney: Hrozicí střet USA a Ruska

8. 4. 2017      Counter Punch a PaulCraigRoberts
Trumpův raketový útok na šajratské letiště v západní Sýrii byl amatérskou ukázkou imperiálního předvádění svalů, které přineslo opačný účinek, než jaký byl zamýšlen. Zatímco džihadisté, bouřící nešťastnou Sýrii už po dobu šesti let, jistě zajásali, strategickou hodnotu útok určitě neměl. Letiště utrpělo újmu jen zanedbatelnou, a o tom, že by útok pohnul situací na bojišti, lze úspěšně pochybovat.


Nicméně – čtyři syrští vojáci byli při útoku zabiti, což znamená, že americké jednotky už nemohou být brány za část mezinárodní koalice, bojující v Sýrii proti terorizmu. Naopak, USA se stávají nepřátelskou silou, která pro zákonnou syrskou vládu představuje existující hrozbu. V důsledku těchto faktů zmrazilo Rusko veškerou spolupráci se Spojenými státy. K čemuž list New York Times uvedl: „Rusko zmrazilo svoji účast na paktu o koordinaci vzdušných operací nad Sýrií, jehož cílem bylo zabránit náhodným střetům letadel obou mocností. Rusko navíc prohlásilo, že posílí syrské obranné systémy a do Středozemního moře vyšle fregatu, která bude kotvit u ruské logistické základny poblíž přístavu Tartus“. A Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Putina, řekl, že americký raketový útok, který byl proveden pod falešnou záminkou, je citelnou ránou americko-ruským vztahům a představuje vážné porušení mezinárodního práva. „Syrská armáda nemá k dispozici žádné chemické zbraně,“ prohlásil D. Peskov.

Předmětný raketový útok ukončil pochopitelně i veškerý hovor o „normalizování“ vztahů s Ruskem. Ať už byl motiv jeho činu jakýkoli, prokázal jím Trump zcela viditelně způsob, jakým chce vést svůj úřad. To je samozřejmě jeho privilegium, ale bylo by pošetilé mít za to, že se právě takovýto způsob obejde bez následků.

Ruský mluvčí ministerstva obrany generál-major Konašenkov vydal toto prohlášení: „Všechna obvinění Damašku, že porušil konvenci o chemických zbraních z roku 2013, které USA uvedly jako ospravedlnění svého útoku, nemají oporu ve faktech. Ruské ministerstvo obrany už několikrát vysvětlilo, že syrská armáda chemické zbraně nepoužila. Je třeba zdůraznit, že v letech 2013-2016 podnikla syrská vláda všechny kroky k tomu aby se zbavila nejen všech chemických zbraní, ale i výrobních zařízení potřebných pro jejich výrobu. Ty byly ze Syrské arabské republiky přepraveny do podniků ve Spojených státech, Finsku, Velké Británie a Německu, kde byly zlikvidovány“. Racionální přístup nyní tedy vyžaduje, aby OSN vyslalo na místo incidentu tým expertů, kteří by zjistili, co se tam skutečně stalo. Trump ovšem rozhodl, že se nebude takovýmito trivialitami obtěžovat. Takže se zdá, že se víc zajímá o vykreslení sama sebe jako silného vůdce, který nejdřív střílí a teprve pak klade otázky. Však také sklidil za „svou ránu“ potlesk vůdců téměř celého světa včetně Merkelové, Hollanda, Erdogana a též představitelů Saudské Arábie a Izraele. Nikdo z nich nemá zřejmě za to, že by snad měly USA získat pro svůj plánovaný čin nejdřív souhlas OSN a teprve pak suverénní zemi bombardovat.

Nevím, kdo je za chemický útok v Sýrii odpovědný, ale zajímavé interview na Scott Horton show naznačuje, že věci nemusí být vždy takové, jak se někomu zdají být. Interview poskytl Scott Hortonovi někdejší pracovník CIA a nynější ředitel Výboru pro národní zájem Philip Giraldi. Vysvětlil, co se děje za scénou na Středním východě, kde „vojenský a zpravodajský personál“, „důvěrně obeznámený“ se zpravodajskými informacemi tvrdí, že všechny řeči o chemickém útoku, provedeném Asádem či Ruskem, jsou „podvod“.

Zde jsou nejpodstatnější výseky uvedeného interview:

Giraldi: Slyším ze zdrojů zde, přímo na území Středního východu, že lidé, důvěrně seznámení se zpravodajskými informacemi, tvrdí, že řeči, podle nichž syrská vláda či Rusové použili chemické zbraně proti nevinným lidem, jsou podvod. Zpravodajové totiž potvrzují to, co Rusové říkají už od včerejší noci. Že totiž letadla zasáhla sklad, ve kterém Al-Kájda uchovávala chemikálie, které po zasažení pumami, explodovaly, což si vyžádalo lidské oběti. Názor všech zpravodajců je v této záležitosti zcela jednotný.

Scott Horton: Řekněte mi, prosím, vše o zdrojích, ze kterých jste se toto dověděl.

Giraldi: Dobrá. Jsou to zdroje, které stojí na samém vrcholu armádních a zpravodajských agentur. A jsou to též lidé, kteří jsou velmi udiveni, jak s celou touto záležitostí nakládá administrativa a jakou hru s ní hrají média. A řeknu vám též, že v několika případech uvažují tito lidé dokonce o tom, že se svou pravdou půjdou na veřejnost, aby tak věc uvedli na pravou míru. Protože tím, jak je dnes interpretována, jsou znepokojeni.

Horton: Takže současní činitelé CIA chtějí vystoupit před veřejnost už v těchto dnech?

Giraldi: Ano, protože jsou iritování, kam se celá ta věc dál pohybuje. Šlo o útok konvenčními zbraněmi – bombami . A ty bomby vznítily chemikálie, které tam uložily teroristické skupiny spojené s Al-Kájdou.

Nuže, tolik tedy k interview Philipa Giraldiho, jehož přečtení nebudeme jistě považovat za ztracený čas.

Z článku M. Whitneyho, zveřejněného na Counter Punch a převzatého do webu P.C. Robertse, vybral a přeložil Lubomír Man