Mlčení a mlžení k jednání G7 k Sýrii

Radim Valenčík
12. 4. 2017          RadimValenčíkPíše
Slyšeli jste to? Co? No přece to mediální ticho! Kolem setkání ministrů zahraničí G7. Před jeho konáním tak medializované. A proč to ticho? Tam přece měli na návrh britského ministra přijetím sankcí de facto odsouhlasit, že nikdo nemá pochybnosti o tom, kdo je původcem plynového útoku v Sýrii.

Vše bylo předem připraveno ve stylu totální války: Buď půjdete na porážku, nebo vás dorazíme sami.
V případě Hitlera to znamenalo: Buď budete bojovat do nesmyslný boj bojovat až do konce, nebo vás zlikvidujeme jako nepřátele říše.

V případě současné globální moci to znamená: Buď bezvýhradně podpoříte lež, jejímž důsledkem je masové vyvražďování lidí, možná vygradované až do vyhlazení všech obyvatel Země, nebo vás zlikvidujeme, protože máme tu moc. Přesně ve stylu staršího, ale současně prorockého německého videa:

Provokace s použitím plynu možná stačila na plukovníka Johna Frederica Merrila, velitele pevnosti Niorbara (ve slavné zfilmované mayovce). Jenže většina evropských ministrů zahraničí měla přece jen vážné pochybnosti. Ty pramenily z toho, kolikrát už byli zpravodajskými službami USA (jejichž argumenty převzala i prezidentská administrativa) podvedeni. Z toho, že plynové zbraně v Sýrii použil doložitelně i ISIS a jeho odnože. Zejména však v důsledku absence motivů. A také si uvědomili, v jakém klinči je prezident Trump. Zkrátka výsledek setkání v italské Lucce byl takový, že si s ním mediální mainstream neví rady. Tak se čeká, jak to dopadne v Moskvě.

Navíc došlo k pikantní situaci, kdy mluvčí Bílého domu Spicer prohlásil, že ani nacistický vůdce Adolf Hitler se nesnížil k tomu, aby během druhé světové války použil chemické zbraně. Na následný dotaz novinářky o upřesnění, co přirovnáním k Hitlerovi myslel, vysvětlil: “Mám na mysli sarin, nikdy plyn nepoužil proti vlastní lidem způsobem, jako to činí Asad”Tím svou argumentaci podstatně vylepšil, protože převzal za své tzv. Norimberské zákony, které Židy vylučovali z toho, aby byli považování za “vlastní lidi”. Další novináři v sále k tomu namítli, že Hitler nervový plyn využíval k holokaustu. A vše dorazil tím, že z Židů udělal viníky: “Ne ale jako Asad, kdy plyn shazoval ve městech na nevinné obyvatele”.

Mimo jiní, pokuste se přes Google nebo jiný vyhledavač porovnat, kolik se o jednání ministrů zahraničí G7 v italské Lucce 11. dubna psalo před tím, než začalo, a kolik po té, co skončilo. Velmi výmluvné.

Příznačný pro současný způsob informování je komentář, který napsal Jan Macháček pro Lidovky. Cituji z něj:
Zdá se také docela jasné, že Amerika odpoví příště podobně nebo silněji, pokud by se měl nějaký útok chemickými zbraněmi opakovat. Mezi výroky klíčových amerických představitelů najdeme ale rozpory. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer oznámil, že takto Amerika odpoví vždy, když bude syrský režim shazovat “barrel bombs” (barelové bomby) na civilisty.
Barelové bomby jsou ale špinavé bomby vyrobené ze sudů, benzinu a šrapnelů, nemusí se vůbec jednat o chemické zbraně. Barelové bomby shazuje Asadův režim na své odpůrce dnes a denně. Možná jde tedy Američanům o to, Asadův režim a jeho ruské spojence prostě znejistit.
Bude Amerika nyní trvat na odchodu Asada a nějaké ostřejší a vyhrocenější konfrontaci s Ruskem? Očekávat to by asi bylo naivní. Rusko do stabilizace Asadova režimu a vlastní vojenské pozice v Sýrii nesmírně investovalo a rozhodně se jen tak nevzdá, nevycouvá a neprodá se lacino.

Putin na situaci reagoval asi jediným způsobem, jakým mohl, v logice dlouhodobě vynucených tahů:

“To, co se stalo v Sýrii, velmi silně připomíná události roku 2003, kdy zástupce Spojených států ukazoval v Radě bezpečnosti OSN důkazy o chemických zbraních nalezených na teritoriu Iráku, což bylo použito jako důvod k invazi do Iráku, která skončila naprostým rozpadem země, nárůstem hrozby terorismu a v konečném důsledku zformováním Islámského státu,” uvedl prezident Putin na tiskové konferenci po schůzce se svým italským protějškem… “Z několika různých zdrojů máme informaci o tom, že podobné provokace – jinak to nazvat nemohu – se chystají i v jiných částech Sýrie, včetně jižního Damašku. Myvystupujeme za to, aby byl jakýkoli podobný incicent důkladně přezkoumán, proto se nyní obracíme do Haagu,” uvedl v závěru tiskové konference ruský lídr.