Novinka syrského obranného průmyslu: robot-granátomet, ovládaný dálkově

19. 4. 2017      zdroj
Syrští konstruktéři vyvinuli dálkově řízenou platformu, která může být vybavena reaktivními granátomety i různými druhy pěchotních zbraní. Již byla zahájena sériová výroba nejnovější konstrukce. Fotografie a videa s novým produktem syrského obranného průmyslu se již objevily na internetu.


Fotografie novinky byly poprvé zveřejněny na Twitteru. Použití těchto robotů pomůže snížit ztráty syrské armády. Vojáci se již nebudou muset vystavovat pod nepřátelskou palbou a salva ze dvou granátometů je schopna zničit ostřelovače nebo přemoci kulometné hnízdo teroristů.

Jako alternativní zbraň je na fotografii zachycen kulomet PKM ráže 7,62 mm. Je to spolehlivá zbraň, která je schopna zasáhnout cíle na vzdálenost až 1000 m.

Jak již bylo uváděno, Sýrie se stala osobitým “polygonem” pro testování nejnovějších ruských i zahraničních bojových robotů.

Roboti jsou schopni poskytnout neocenitelnou pomoc při válečných akcích. Příkladem může posloužit odminování historické části Palmýry, kdy ruští ženisté použili nejnovější robotické systémy Skarabej a Sfera. Oba roboti jsou řízeni digitálním rádiem z panelu video monitorování.

Armáda v Sýrii používá také nelineární lokátory Koršun, určené k hledání min s elektronickým ovládáním. “Spatřit” nebezpečí může lokátor na vzdálenost 30 metrů. A nezabrání tomu ani hloubka ani beton, do něhož je možné minu ukrýt.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová