DAEŠ a Al-Káida plánují spojení

20. 4. 2017      zdroj
Pohlaváři v Rusku zakázaných teroristických skupin DAEŠ a Al-Káidy počítají s vytvořením aliance. Oznámil to viceprezident Iráku Ajád Aláví. Podle jeho informací již probíhají jednání na toto téma, píše Independent. Podrobnosti však zatím nejsou známy. Zajímavé je, že stopy obou teroristických organizací vedou do USA. Spojené státy již nejednou uznávaly, že vytvořily DAEŠ. Barack Obama konstatoval, že chyby, k nimž došlo během vojenské operace v Iráku v roce 2003, se staly jednou z příčin vzniku teroristické skupiny DAEŠ.


“Skupina DAEŠ je přímou pokračovatelkou Al-Káidy v Iráku, která vznikla z naší invaze do této země”, poznamenal. Dodal však, že tento výsledek “neočekával”.

A v poslední době vyšlo najevo, že poradce Clintonové schvaloval činy Al-Káidy v Sýrii. Tyto údaje byly zveřejněny WikiLeaks. Jake Sullivan jí referoval, že Al-Káida v Sýrii působí na straně USA.

Je nesporné, že DAEŠ prohrává. Ale musíme si naprosto jasně uvědomovat: DAEŠ a jeho představitelé, jeho sponzoři se s tím v žádném případě nesmíří, neodejdou ze scény, nevzdají se svých cílů. Budou – a už začali – měnit taktiku, říkají experti. Viz článek na Pravda.ru.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová