Pentagon vysvětlil cvičení s “ruskými” statisty

1. 4. 2017       zdroj
Cvičení amerických vojáků na polygonu Hohenfels v Bavorsku, při nichž je plánováno použití “rusky mluvících statistů”, nejsou přípravou pro nějaké akce. Agentuře RIA Novosti to sdělil mluvčí Společného mezinárodního střediska na přípravu vojáků v Německu, kapitán Pozemních sil USA Chris Bradley. “V našem středisku se snažíme připravovat vojáky způsoby, které jsou co nejblíž realitě, aby bylo zajištěno, že budou schopni jednat v mnoha různých situacích”, upřesnil Bradley. 


Dodal, že “tyto scénáře jsou určeny k tomu, aby byli američtí vojáci a spojenci připraveni řešit celé spektrum problémů, s nimiž se mohou ve světě střetnout”.

Zástupce americké armády v Německu Uli Gellermann také řekl, že úkolem cvičení je “příprava vojáků tou nejrealističtější cestou”. “Náš cíl spočívá v tom, aby bylo zřejmé, jak všichni, kteří se zde školí, plní co nejlépe své úkoly. To zahrnuje možnost srozumitelně komunikovat s civilním a vojenským personálem z různých zemí”, poznamenal.

Gellermann připomněl, že posledního cvičení se na polygonu v Hohenfels zúčastnilo 1250 vojáků z Kanady, České republiky, Estonska, Francie, Maďarska, Německa, Itálie, Makedonie, Lotyšska, Nizozemska a ve Slovinska.

30.března bylo oznámeno, že německá personální agentura Optronic HR GmbH, která spolupracuje s NATO a americkou armádou, začíná hledat herce pro roli Rusů pro cvičení v Bavorsku. Statisté, kteří budou představovat civilní obyvatelstvo, musí nosit speciální vesty s infračervenými senzory, které budou použity k výpočtu, kolik civilistů bylo zabito nebo zraněno při bojových akcích. Jak bylo uvedeno, za jeden pracovní den mohou herci získat od 88,4 do 120 eur.

První fáze cvičení se bude konat na polygonu Hohenfels od 28. dubna do 15. května.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová