Proč nyní svolává britská premiérka předčasné volby?Jaké šance má její strana uspět?

19.4. 2017   Argument

Other-news.info. Od té doby, kdy se Theresa Mayová stala po Davidu Cameronovi minulý červenec premiérkou, se odborníci divili, proč nesvolá předčasné volby, napsal v komentáři Josh Lowe z Newsweeku. Proč až nyní?

V úterý se Mayová konečně odhodlala a řekla, že svolá předčasné volby na 8. června. Potřebuje k tomu podporu dvou třetin členů parlamentu, ale může se spolehnout na své vlastní poslance, a jak naznačuje výrok lídra labouristické strany Jeremy Corbyna, i těch opozičních. „Těšíme se na to, abychom ukázali, jak se labouristé postaví za lid Británie,“ řekl Corbyn.

 Takže proč to Mayová vlastně dělá? Nejprve, Mayová nemá od lidu Británie žádný demokratický mandát. Stala se premiérkou poté, co Cameron rezignoval po Brexitové porážce. Mayová vyhrála vedení Konzervativní strany, když se všichni ostatní kandidáti po jednom odpadávali. Nečelila tedy žádné další volební konkurenci, ani ve své vlastní straně, ale ani vůči veřejnosti, konstatuje Lowe.

Premiérka počítá s podporou: její strana ve výzkumech se 40 % vede

Průzkumy naznačují, že si zajistí mandát od britských voličů snadno: výzkumy YouGov a ComRes ukazují, že konzervativci mají o více než 20 procentních bodů více než labouristé. Pevnost její popularity je dost neobvyklá, či přímo bezprecedentní. Její strana ani nepadla pod 40% podporu, což je v kontrastu s výsledky dosahovanými na konci Cameronova úřadu. Obvyklé je spíše, že nový premiér zažije „vzestup“ v hodnocení a postupný pokles.

Mayová také uvedla, že její oznámení o načasování je vhodné vzhledem k tomu, že vláda formálně zahájila na konci března proces odchodu z EU. Svolat volby předtím by znamenalo dodat nebezpečnou nestabilitu. Nyní, jak říká Mayová, je zde jedinečná šance se soustředit na domácí politiku, zatímco Brusel se rozhoduje o tom, jaký vyjednávací postoj zaujme.

Posílit silnou pozici Velké Británie v přípravách před odchodem z EU tvořilo velkou část jejího rozhodnutí. Obvinila opoziční strany z toho, že hrají kvůli Brexitu „politické hry.“ A to podle ní, „ohrožuje práci, kterou musíme udělat, abychom se připravili na Brexit doma, a oslabuje to pozici vlády při vyjednávání v Evropě.“

Ovšem Mayová už neuvedla, že někteří z vlastních řad oponují určitým aspektům její politiky, např. ve vzdělávání. Volební vítězství jí dodá více autority, aby se s takovými překážkami vypořádala, protože veřejnost bude volit ohledně jejího prohlášení, spíše než by si ji spojilo s agendou předchozí vlády.

Navíc je její strana zapletená ve skandálech ohledně výdajů v posledních volbách roku 2015. Jsou zde obvinění proti dvaceti konzervativním poslancům. Pokud by něco z toho vedlo k odsouzení, pak by to zrušilo platnost volebního výsledku pro tyto poslance a donutilo je odstoupit. Ale pokud si zajistí nový mandát, už to nebude potřeba.
Jaká jsou rizika?

A jaká jsou rizika? Je možné, že Corbynovi labouristé, kteří se nyní zmítají v problémech, mohou mít podporu, kterou průzkumy neodhalily. Ale centristická, liberálně demokratická proevropská strana v průzkumech voličské podpory roste. Vlastní průzkum konzervativců ukazuje, že by ztratili mnoho křesel v jihozápadní Anglii a získali by je centristé. Ti zažili propad v roce 2015. Jejich voliči je potrestali za to, že v roce 2010 vstoupili do koalice s konzervativci.

Nicméně Theresa Mayová se zřejmě rozhodla, že její popularita a poptávka po kontinuitě v nestabilní době ji dodá podporu, jakou potřebuje. „Minulé léto poté, co země zvolila odchod z EU, Británie potřebovala jistotu, stabilitu a silné vůdcovství,“ řekla. „Od té doby, co jsem se stala premiérkou, tak přesně toto vláda udělala.“