Proč si Trump vybral válku

Vasilij Olejnik
10. 4. 2017 České národní listy

V důsledku úderu, zasazeného USA syrské vládní letecké základně Shayrat, zahynulo devět civilistů. Mezi mrtvými jsou čtyři děti. Na letiště Shayrat v provincii Homs v pátek večer vypálili asi 59 raket.

Důrazně odsoudil akce USA, snad jen Írán. Podle íránského ministerstva zahraničí posílí údery na syrskou armádu „pozice teroristů a dále zkomplikují situaci v Sýrii“

„Pravda.Ru“ požádala o komentář odborníka investičního holdingu „Finam“ Vasilije Olejnika.

Vidíte v americkém bombardování Sýrie ekonomický podtext? „Přitlačili Trumpa ke zdi“? Zachrání jej jen nestabilita a vojenské konflikty? Tím podpoří americkou ekonomiku?

Zaujal mne názor pana Roubiniho; je to dobře známý „armagedonščik“ – ekonom, profesor na Americké univerzitě. Řekl v rozhovoru zajímavou věc, že Trumpovi zesilují problémy a konflikty v ekonomice, které v současnosti není schopen vyřešit. Aby nepadl tváří k zemi, aby odvedl pozornost obyvatel jeho státu od hrozících problémů, se kterými se není schopen rychle vyrovnat, je nutné přesměrovat pozornost k jiným vnějším faktorům. To je všechno. To znamená, že obyvatele vylekají rušivými vnějšími problémy a faktory. Takovou cestu si podle jeho slov vybrala Trumpova administrativa.

Avšak podle mého názoru je zde i dlouhodobý projekt. Podíváte-li se hlouběji do ekonomických procesů, jsou následující. Již jsem na „Facebooku“ napsal, že Fed se rozhodl zbavit se svých aktiv v rozvaze. Není ale nikdo, komu je prodat. Aby je bylo možné prodat, je nutné podložit je majetkem. Americké státní dluhopisy údajně dosud byly ve světě (podmíněně – v posledních padesáti letech) nejspolehlivějším aktivem a bezpečným útočištěm. A když byly na světě problémy, jediná možnost, kde si bylo možné „zaparkovat“ peníze, velké částky ze všech zemí a bank – byly americké trezory. Nyní může Amerika přežít a fungovat ve standardu dvou podmínek: buď bude svět nestabilní, nebo se použije tiskařský lis. Obsluhovat svůj dluh jiným způsobem USA fyzicky nemohou, neboť státní dluh devatenácti bilionů dolarů je nutné neustále refinancovat, neustále vydávat dluhopisy, půjčovat. Jak zajistíte, aby je někdo kupoval, když je ve světě klid?

                   Trump vybral válku?

Vzhledem k tomu, že tiskařský lis nyní není možné spustit, protože inflace v USA vyskočila (Fed zvýšil sazby), zůstává druhá alternativa: svět potřebuje nestabilitu. Žádná jiná volba není. Ale to je řešení s perspektivou asi na rok, protože tento program bude zahájen v létě, částečně společné investice zruší a likvidovat aktiva ve své rozvaze začne Fed počátkem příštího roku. Fed se začne zbavovat aktiv. Nic dobrého ve světě nebude a nemůže být, protože jinak nebude existovat poptávka po těchto aktivech, to je všechno.

A současná situace – moc se mi líbilo, jak uvedl Roubini, že skutečnost je velmi podobná manévrům odvádějícím pozornost. Trump nemohl prosadit lékařskou reformu, demokraty samozřejmě není podporována, a ani pomocí republikánské většiny se to nepodařilo, někteří z nich ji nepodpořili. Podobně, jako reformu zdravotnictví, Trump nebude moci prosadit ani daňové reformy. Ale to je již jiný příběh, protože zklamání na akciových trzích budou, stejně jako u investorů. Zklamání bude i pokud jde o něj, protože nebude plnit sliby.

V zásadě všichni chápou, že sliby jakéhokoliv prezidenta, zůstanou jenom sliby. Trump se snaží alespoň něco udělat, ukázat nějakou sílu, aby neztratil tvář. Dále – před ním je to, že Kongres ponechává po dobu dvou týdnů na dovolené a 28. budou vyčerpány peníze amerického ministerstva financí. A nebude na platy úředníků. Proto od 21. do 28. bude mít jeden týden pro zvýšení laťky státního dluhu. Také je potřeba schválit rozpočet. Rozpočet plánuje obrovské náklady pro obranný průmysl, které by měly být prosazeny. V souvislosti s tím si představte, jakým tlakům je vystaven. Je připraven udělat cokoliv, aby ospravedlnit obrovské náklady obranného průmyslu. Uvědomuje si, že doma opravdu udělat nic nemůže, do kol mu vrážejí klacky: Proto se obrací do vnější politiky, a tak dále. Za další – je to Trump? Tam v Americe je prezident – loutka, nic neřeší. Řeší kongres, řeší senátoři, řeší všichni ostatní. On sám jediný ve skutečnosti udělat nic nemůže.

Myslíte si, že je to manévr odvádějící pozornost, a jak nyní bude reagovat Čína? Bude se čínské elitě líbit z ekonomického a z politického hlediska vše, co nyní dělá Trump?

K dnešnímu dni téměř všechen bulvár a všechny země podpořily akci Washingtonu. Téměř všichni dělali prohlášení o podpoře s výjimkou Íránu. Írán je jedinou zemí, která, a to velmi, podpořila Rusko. Takže nyní Čína otevřeně opačný postoj nevyjádřila. To je první věc.

A za druhé, včera a dnes jednají Si Jinping a Trump. Letecký úder, byl proveden v tomto okamžiku, aby ukázal vlastní záměry, tvrdou politiku. Skutečnost, že to bylo provedeno tímto způsobem, za tímto účelem a proč bylo nutné prokázat takovou sílu a agresi, to není jen náhoda, jak říkají mnozí političtí analytici. Možná, že za pár dní – možná za týden – vše odhalíme. Ale ve chvíli, kdy přijede vedoucí činitel Číny, a Trump zasadí úder v čase rozhovorů; no, je to všechno je velmi podivné.

Symbolické …

Na jedné straně – ano. S Čínou budou také vztahy velmi složité, protože pan Tillerson, který se připojil k týmu Trumpa, má kategoricky negativní postoj k Číně a Rusku. Proto se politická agresivnost k nám a k Číně bude rozpalovat. A možná, že to byl pro Číňany takovýto krok. Zatímco jednání ještě neskončila, je obtížné dospět k závěrům. Všichni čekají na řešení a směry, na kterých se dohodli; to je důležitá věc. Vzhledem k tomu, že Trump nedávno oznámil, že je ochoten vést s Čínou obchodní válku, blokovat ochrannými cly čínské výrobky, čínský vývoz.

Proč jste si tak jistý, že nyní se dají očekávat i nové sankce proti Rusku v blízké budoucnosti? Všechny předvolební slogany Trumpa byly diametrálně odlišné od jeho současné pozice na toto téma.

Dalo se očekávat, že tam budou nějaké úlevy. Zpočátku, když Trump přišel v prvním měsíci a řekl republikánům: „Změním sankce proti Rusku.“ Okamžitě mu ukázali, kdo je v domě pánem, a bylo mu dáno na srozuměnou – doslova v příštím týdnu – kdo je kdo.

Od prvních dnů nového představenstva začali Republikáni tvořit nový zákon o sankcích proti Rusku, který Trump nebude mít právo zrušit svým dekretem. A tento návrh zákona byl připraven, nesledoval jsem, jak to skončilo, ale zákon je připraven.

Jasné jako den je: nebude existovat žádná přestávka, naopak budou nové sankce. Chtějí jej přitisknout ke zdi, jak to vypadá. Chtěl vytvořit vlastní pořádek. Obrazně řečeno. Kamaráde pojďme hrát, tady jsou naše pravidla a sázky, nejdi proti nám, jinak žádná podpora pro tebe nebude. Proto po pokusech v Kongresu a Senátu se svými prvními „reformami“ si uvědomil, že buď bude tancovat podle jejich not, a bude s nimi dělat všechno společně, nebo mu budou házet klacky do koles, jeho reiting bude klesat, a skončí to impeachmentem. Právě takhle.

Přečtěte si o novinkách „na PRAVDA.Ru“ dnes
https://www.pravda.ru/news/world/08-04-2017/1330071-oleynik-0/
Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf