Prohráli jsme válku, Donbas musí být nezávislý

23. 4. 2017     zdroj
Ukrajina prohrála válku o jihovýchod země, obyvatelé DLR a LLR nechtějí být “osvobozeni”, takže Kyjev musí uznat nezávislost Donbasu. Jak uvádí agentura Novorossija, v rozhovoru s ukrajinským listem Online to řekl plukovník OSU, zástupce ředitele Ukrajinské vojenské lékařské akademie Vsevolod Stebljuk.


“Obyvatelé DLR a LLR jsou většinou spokojeni s tím, co se u nich děje. Cítí se jako hrdinové. Nenávidí nás. My nenávidíme je. A zatím tento stav nemůžeme změnit”, poznamenal plukovník.

Podle něj nelze ukončit válku diplomatickou cestou. Jediným východiskem pro Ukrajinu je podle jeho názoru uznání nezávislosti Donbasu.

“Jediná normální cesta, která může nastat, znamená říci: ano, uznáváme, že jste nyní nezávislé republiky. Určíme hranice, určíme jasná pravidla pro jejich přechod. Provádějte volby, žijte samostatně”, prohlásil.

Stebljuk zdůraznil, že jedním z důvodů těchto důsledků se stalo uvedení do chodu strašáka “ukrajinského nacionalismu”. Vyzval Kyjev, aby mužně přiznal porážku a řekl, že “Ukrajina válku prohrála”.

“Prohráli jsme ji tenkrát, když jsme nebyli schopni postavit se na odpor propagandě v roce 2004, kdy byl uveden do chodu strašák “ukrajinského nacionalismu”. Prohráli jsme, když jsme nebyli s to uvést do praxe zlatá slova: Východ a Západ společně … opravdu jsme prohráli válku o Donbas dřív, než začala”, usoudil plukovník OSU.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová