Ruské ministerstvo zahraničí reagovalo na ultimátum ministra zahraničí USA

11. 4. 2017      zdroj
Moskva nevnímá jako ultimátum prohlášení ministra zahraničí USA Rexe Tillersona o Sýrii. Oznámila to oficiální představitelka ministerstva zahraničí RF Marie Zacharová. Její komentář uvedla v úterý 11. dubna agentura RIA Novosti. “Posuzuji [Tillersonův výrok] jako politické prohlášení, jako takovou hru svalů před začátkem jednání. Je to zcela v souladu s postupy Washingtonu”, řekla Zacharová.

Dříve v úterý americký ministr zahraničí řekl, že Rusko musí učinit volbu mezi “USA a zdravě myslícími zeměmi na straně jedné a Íránem, organizací Hizballáh a režimem [syrského prezidenta] Bašára Asada na straně druhé”.

Místopředseda výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Andrej Klimov předpokládá, že Tillerson učinil toto prohlášení, protože nedostatečně problém pochopil. “Pokud zná skutečnou situaci a toto říká, pak je to velmi nebezpečný symptom”, řekl senátor.

Tillerson 11. dubna večer přicestoval do Moskvy na svou první oficiální návštěvu. 12. dubna bude jednat s ministrem zahraničních věcí Ruska Sergejem Lavrovem. Jedním z hlavních témat jednání bude raketový úder USA, provedený v noci na 7. dubna na letiště v syrské provincii Idlib.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová