Šéf labouristů Corbyn: Ihned bych zastavil bombardování v Sýrii!

24. 4. 2017   IndependentPrvní zprávy

Šéf britské Labour Party Jeremy Corbyn slíbil, pokud bude zvolen předsedou vlády, pozastaví účast Londýna na bombových útocích v Sýrii, napsal The Independent.

Politik řekl, že jeho vláda vyzve Spojené státy k okamžitému obnovení mírových jednání o syrské krizi v Ženevě. Ovšem z pronatoidních kruhů zní vůči Corbynovi jen vlna znechucené kritiky.

Deník připomíná, že v současnosti letadla RAF útočí na cíle „Islámského státi“ v Iráku a Sýrii. Nicméně, britští vojáci se neúčastnili útoků USA na režim Bašára Asada.

„Řeknu prezidentu Trumpovi: „Podívejte se, nikdo nemá zájem na tom, že se tato válka prodlužovala. Nechť brzy začne v Ženevě (mírový) proces. Ale zatím žádné nálety. Nechť OSN provede vyšetřování válečných zločinů spojených s použitím chemických zbraní v Sýrii, a z toho budeme vycházet,” řekl Corbyn v nedávném rozhovoru pro BBC.

Šéf labouristické strany se vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda je připraven nařídit odstranění lídra IS Abu Bakra Bagdadiho bezpilotními letouny, pokud ho zpravodajské služby naleznou. „Jaký úkol je zde sledován? Jaký je cíl – zvýšit počet úderů, kvůli nimž může zahynout mnoho nevinných lidí, jak se již stalo, nebo – politické řešení v Sýrii? Je nutné přistupovat k tomuto problému s takové pozice,“ zdůraznil Corbyn.

A dodal: „Podle mého názoru, pokud vůdce IS přestane existovat, bude to užitečné. V žádném případě neschvaluji ani nebráním IS. Ale také bych poznamenal, že bombardování si vyžádalo životy velkého počtu civilistů, kteří jsou skutečně drženi jako rukojmí IS, proto by s tím také mělo počítat.”

Šéf labouristů Jeremy Corbyn, který vystupuje proti zahraničním vojenským intervencím Velké Británie (nejen na Blízkém východě, ale také ve východní Evropě), je trámem v oku všech válkychtivých médií a politiků. Například bývalý generální tajemník NATO Jens Foigt Rasmussen prohlásil, že pokud labouristé zvítězí ve volbách, povede to k rozpadu aliance.

 
– – –

Foto: Jeremy Corbyn, předseda Labour Party
(kou, prvnizpravy.cz, independent.co.uk, foto: arch.)

Související:
Americký generál připustil účast koalice v masakru v Mosulu!