Svět ruskýma očima 398

zajoch
17. 4. 2017  Outsidermedia


Mezi téměř čtyřmi miliony migrantů v Evropě je ohromný počet zastánců ideologie IS * Safronkov rázně usadil Rycrofta v RB OSN * NATO je oporou míru a bezpečnosti a hraje klíčovou roli v boji proti terorismu
 

Expert: ISIS mění cíle a taktiku

Dmitrij Něrsesov
7. dubna 2017


Vojenská porážka IS v Sýrii a Iráku nutí teroristickou organizaci měnit taktiku. Vyzývá k tomu al-Bagdádí. IS se nehodlá vzdát a hrozba terorismu se neztrácí. Jaké může nabrat formy? Jak budou jeho ideologové a velitelé revidovat svoji zločineckou činnost? Ve kterých zemích mohou útočit? Na tato témata hovořil odborník na islám, prezident centra Náboženství a společnost Alexej Grišin.

Ve skutečnosti je to, co se dnes děje, zcela logické. IS je nepochybně zcela poražený. Málokdo však čekal, že se udrží tak dlouho. Mobilizační, vojenský a organizační potenciál této formace se ukázal silnější, než předpokládali analytici. Dnes je ale jasné, že konečná porážka IS je otázkou času.

Za těchto podmínek je jisté, že IS, jeho vůdci a sponzoři se v žádném případě s porážkou nesmíří a své cíle neopustí. Budou měnit taktiku a s tím už začali. Co mění první, je obsah výzev, „hesel dne“, určených následovníkům a potenciálním podporovatelům. Dnes nevolají „přijďte, potřebujeme bojovníky k obraně našeho kalifátu“. Dnes nabádají zůstat na místě, tam budou potřeba, tam dostanou úkoly.

Zároveň se změnilo verbování. Dříve chtěli „kanónenfutr“, nyní žádají specialisty. Psychology pro verbování, propagandisty, specialisty IT pro práci v sociálních sítích, atd. Emisaři a následovníci IS si vydobyli oficiální postavení. Masově se registrují nové muslimské náboženské organizace. Snaží se o jejich legalizaci. Mají mít krytí, aby nebyly rušeny speciálními službami. Takovéto organizace se mohou, proti veškerým snahám ukončit jejich propagandistickou činnost, bránit s poukazem na „porušení práv muslimů“. Vznikají po  celém světě, také v Rusku. Nejvíce však v Evropě. V muslimských zemích existuje přísná zásada – jedna země, jeden muftí. V Rusku je 89 samostatných muftí.

Extrémisté se všemožně snaží zastávat oficiální pozice a nahradit zástupce tradičního islámu. Bývají to mladí lidé, průbojní a energičtí a mají bojové zkušenosti. Státy často nejsou schopny ochránit tradiční náboženské zástupce. Jakmile extrémistické organizace získají oficiální status, mohou si otevírat účty v bankách, budovat studijní centra, zřizovat oficiální portály na internetu, vydávat noviny a časopisy, tedy vést propagandu.

Financování pro teroristy se snížilo. Zásluhou aktivit Ruska dnes ustalo pašování ropy a nezákonný obchod se starožitnostmi. Za těchto podmínek mění pohlaváři IS svoji finanční politiku. Peníze nesoustřeďují u sebe, ale snaží se je rozeslat po celém světě na oficiální i neoficiální účty. Zároveň zavádějí přísné hospodaření na úkor řadových bojovníků. Proto jim vyhovují ztráty mezi nimi – nemusí jim platit slíbený žold. Smrt každého je úspora peněz.

Jak se mění geografie akcí IS? Libyjští extrémisté přísahali věrnost IS, zde zejména Boko Haram. Aktivizuje se IS v Afghánistánu. Došlo k teroristickému útoku v Alžírsku. Rozruch způsobilo vyhlášení IS o plánu bojovat proti Číně.

Na značku IS se chtějí napojit mnozí extrémisté a teroristé. Avšak v Libyi se jim moc nedaří, jsou tam silné rodové tradiční struktury, a ty nemají chuť se s IS dělit o vládu, ani o chudé zdroje. V Alžírsku mají vlastní domácí teroristy ještě z devadesátých let minulého století.

V Afghánistánu má hluboké kořeny domácí konflikt a struktura konfliktu a společnosti není k IS příliš přátelská. Je zde asi 10 až 18 tisíc jeho bojovníků. Nejde o Araby, kteří by do Afghánistánu přišli po porážce v Iráku a v Sýrii. Jsou to především vůdci skupin, které se nemohly připojit k Talibánu a nemohly se ani domluvit se současnou afghánskou vládou. Šlo i o takové, kteří se neměli kam vrtnout, a tak se označili za součást IS.

Pohlaváři IS se snaží, aby se co nejvíc muslimů po celém světě zapojilo do války všech proti všem. Nyní mají zájem o Jihovýchodní Asii. Potřebují neztratit zdroje. Pro ně byla velmi důležitá Sýrie a Irák s ropou, artefakty a přílivem peněz. Ale co má v tuto chvíli Afghánistán? Jen tyrkys. Obchod s drogami IS neuznává a kategoricky odmítá.

To je divné! Opravdu tak přísně odmítají drogy?

Velmi přísně. Protože užívání drog bylo zakázáno přímo prorokem Mohamedem.

A co výroba drog k podávání nevěřícím, jim ke škodě a k získání velkých peněz?
Pro IS je to složité, mohlo by to zničit je samé, namísto aby to uškodilo jejich nepřátelům. Lze si povšimnout, že IS je obviňován z pašování ropy a starožitností, ale nikdy z obchodu s drogami.

Co s financováním IS Saúdskou Arábií a dalšími arabskými zeměmi Perského zálivu?

Skutečně v určité etapě IS podporovaly. Ale je potřeba se podívat do historie této záležitosti. Zpočátku skupiny IS vytvořili Američané, finančně je podpořili a upravily ceny za ropu, aby je mohli využít k válce a jako prvek řízení. Potom se skupiny spojily a vymkly se Američanům z kontroly. Obama se ocitl před dilematem, zda se zabývat tímto americkým dítětem, které se stalo monstrem a ohrožuje západní civilizaci, anebo ho nasměrovat na nepřítele v osobě Bašara Asada. Když Asad v očích Američanů všechno ostatní zastínil, vybrali si jeho s tím, že se teprve potom budou zabývat IS. Podpořili IS a chtěli s jeho pomocí Asada odstranit. Když zjistili, že se jim to nepovede, museli obrátit a říci: „Také s IS bojujeme.“ V ten okamžik přestali Saúdové IS pomáhat. Důvod byl prostý. IS náhle vyhlásil, že saúdský král nemá právo na vedoucí postavení v islámském světě, protože muslimy ponižuje a přisvojuje si veškeré muslimské bohatství. Tehdy začal IS razit heslo – hlavní město v Mekce.

Rozhodli se svrhnout krále Saúdské Arábie Salmana a celé královské rodině odejmout majetek a rozdělit jej mezi muslimy. Hlavně z tohoto důvodu IS podporoval různé saúdské klany. Dnes je Saúdská Arábie důrazným protivníkem IS, takže není pravda, že saúdské peníze mu pomáhají. To bylo dříve, kdy Saúdové pomáhali vytvářet džihádistické skupiny.

Nebezpečí atentátu na saúdského krále Salmana trvá. Došlo na pokus o atentát během králova asijského turné.

Saúdové mají problémy i doma. Na mnohé občany království silně působí propaganda IS. Podle průzkumu mezi saúdskými občany od 15 do 45 let považuje 92 % dotázaných stoupence IS za skutečné muslimy a necelá polovina si myslí, že IS jedná správně. Vládnoucí saúdskou elitu to silně vylekalo a zahájila proti tomu aktivní propagandu.

Jak se mění nebezpečí pro Rusko?

V Rusku nedochází k zásadnímu zhoršení bezpečnostní situace ohledně islámského terorismu. Rusové mají bezpečnější prostředí než země Evropy. Nedochází sem k nekontrolovanému přílivu migrantů. Do Evropy jich podle oficiálního údaje přišlo přes milion, ale ve skutečnosti skoro 4 miliony. Bez přehánění je mezi nimi ohromný počet zastánců myšlenek IS, nebo jim blízkých.

Příliv migrantů do Ruska je v poslední době menší zásluhou ruské migrační politiky. Snížil se i počet extrémistů přicházejících ze Střední Asie. Ovšem podceňovat nebezpečí by nebylo dobré.

Převzato z Pravda.ru

***

Proč „tykal“ zástupce Ruska v Radě bezpečnosti OSN britskému kolegovi

Edvard Česnokov
13. dubna 2017

O co usiloval Vladimir Safronkov, který rázně usadil zástupce Velké Británie Matthewa Rycrofta.

V RB OSN se obnovily diplomatické bitky. Západní mocnosti protlačily do hlasování návrh rezoluce na schválení nedávného raketového útoku Američanů na syrskou vládní leteckou základnu Shayrat. Rezoluce neprošla, proti byly Rusko a Bolívie a hlasování se zdržely Čína, Etiopie a Kazachstán. Doško při tom k přestřelce mezi zástupcem RF Safronkovem a zástupcem Velké Británie Rycroftem.

Safronkov prohlásil: „Lekli jste se, že budeme spolupracovat s USA, ztratili jste sen. Bojíte se toho. Děláte všechno pro rozbití vzájemné spolupráce…“ Nato se obrátil přímo na Brita: „Podívej se na mne, neodvracej oči. Proč je odvracíš?“
Důvodem pro tak ostrou řeč byla tvrzení Rycrofta, že Rusko „ztratilo důvěru“ a „zneužívá právo veta podporujíc režim Bašara Asada“. Jeho Západ viní z použití chemických zbraní. Safronkov vyčítá Britovi: „Ty jsi dnes hovořil, pane Rycrofte, ne v souladu se zasedáním, urážel jsi Sýrii, Írán, Turecko a další státy…“ „Pane předsedo, prosím kontrolovat průběh zasedání, jak se někteří chovají ke svému místu v RB OSN, zda nezodpovědně, urážlivě, snižujíce se ke slangu. Nesmějí už více urážet Rusko.“

KOMPETENTNĚ

Andrej Baklanov, náměstek předsedy Rady Asociace ruských diplomatů:

Zástupci členských zemí RB OSN se navzájem dobře znají a v neformální situaci se často oslovují „ty“. Myslím, že Safronkov a Rycroft nejsou výjimkou. Samozřejmě, že pro oficiální zasedání jsou přijata psaná i nepsaná pravidla – používat navzájem „vy“ a oslovovat například ministra „Vaše excelence“. Na druhé straně dochází k emocím, kdy diplomaté chtějí podtrhnout naprostou nepřijatelnost přístupu protějšku, vyjádřit pobouření jeho postojem. Umění diplomacie spočívá v tom, aby se našla správná forma, co nejvíce odpovídající dané chvíli. Je možno říci, že se to Safronkovovi podařilo: zásluhou jeho emocionálnosti všichni viděli, že návrhy Velké Británie týkající se Sýrie jsou pro nás nejen nepřijatelné, ale vidíme je jako nemorální, účelově provokační a vyvolávající naprosté odmítnutí a pobouření.

OFICIÁLNĚ

Situaci ohodnotil tiskový mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov:

Nic urážlivého nebylo Safronkovem řečeno. V RB OSN bývají velmi ostré diskuse. Projev změkčilosti může mít zcela neblahé následky – proto je lepší hájit zájmy naší vlasti zejména dnes a v případě nutnosti i dostatečně tvrdě.

Převzato z Kp.ru

***

 

Americká horská dráha Donalda Trumpa

Dmitrij Sedov
15. dubna 2017

Tisková konference Lavrova a Tillersona po jejich jednání v Moskvě a setkání Tillersona s prezidentem Putinem ukázaly, že započalo opatrné hledání možností „rozmrazit situaci“. Dojednali, že určí zástupce úřadů pro spolupráci ve věci „nahromaděných podnětů“. Ovšem hlavní americká média to nezaznamenala a psala po svém – hluboké zamrznutí, fiasko. Znamená to, že snahy o samostatnou iniciativu prezidenta v zahraniční politice budou nadále sabotovány. Donald Trump musel v poslední době make up své masky měnit, podobně jako se mění v divadle kabuki.

Nejprve se odehrálo divadlo s raketovým útokem na letiště v Sýrii a druhým číslem bylo vyhřeznutí emocí hlavního velitele leteckých sil USA. Výsledkem byla směska žánrů a stylů. Vše bylo falešné – boj i emoce.

S maskou rozhořčení a zlosti se Trump obrátil na prezidenta Asada a nato si pro Evropany nasadil masku se sladkým úsměvem. Všechny výtky, které dříve adresoval Evropě, naráz zmizely. Na společné tiskové konferenci s generálním tajemníkem NATO prohlásil, na rozdíl od toho, co říkal dříve, že aliance není „zastaralou organizací“. Naopak – NATO je oporou míru a bezpečnosti a ještě ke všemu hraje klíčovou roli v boji proti terorismu. Evropané nechtěli věřit svým uším a dokonce nebyly povšimnuty ani připomínky vyšších plateb na společnou obranu.

V dalším rozhovoru Trumpa pro The Wall Street Journal nedošlo na obvinění Číny ohledně manipulace s jüanem s následkem porušení americké finanční stability. A další maska: Pekingu jsou nabízeny mnohem výhodnější podmínky obchodu v případě,. že bude vyvíjet nátlak na Severní Koreu.

Závěrečné představení: Trumpovo proklínání prezidenta Sýrie dalo možnost americkým žurnalistům několik dní ukazovat svaly. Rusku pak předložil možnost volby – buď bude s Amerikou, nebo s Asadem.

V tom, jak se prapodivně měnila jednotlivá jednání hry, je zřetelná zručnost muže šoubyznysu. Jenže globální politika není jeviště k momentální scéně a ještě s výměnami masek. Zde platí jiné zákony. Právě proto bylo slyšet u Putina: „Nuda, děvčata!“

Po jednání Tillersona v Moskvě napsal Trump do Twitteru potěšující věc, že v akcích s Ruskem bude všem dobře. Asi naznačuje, že je americká politika pevně v jeho rukách. Jenže taková politika stále více připomíná jízdu na americké horské dráze. Prudce se řítí dolů a vyvolává děs. Nato stoupá vzhůru, ale u pasažérů trvá pocit nebezpečí, že kabiny nedojedou nahoru a začnou se kácet nazpět.

I dnes, po sotva lokalizovaném syrském incidentu, hrozí Trump útokem na Severní Koreu v případě jejích dalších zkoušek s jadernými zbraněmi. Nikdo neví, zda je to obvyklá výměna masky, nebo jej ti, kteří vládnou Amerikou, skutečně postavili před povinnost jít do toho.

V Moskvě se s Tillersonem jednalo za zavřenými dveřmi, ale chtělo by se věřit, že mu bylo dáno najevo, že důvěra jemu i jeho šéfovi může skončit, pokud neukončí jízdu na americké horské dráze.

Některou výměnu masky je možno přičíst domácím potížím amerického prezidenta. Jenže raketový útok na syrské letiště není způsob, jakým se překonávají těžkosti v domácí politice. Lze se předvést jako strůjce osudu Blízkého východu, ale bez pochopení toho, co přijde dále, to nepřinese úspěch. Znaky pochopení zde nejsou.

S ohledem na jednání Tillersona v Moskvě po jeho výrocích v Lucce je ještě možné, že bude mít Moskva v osobě Trumpa a vedoucích figur jeho administrativy zodpovědné partnery. Jenže je známo, že američtí gentlemani bývají různí. Někteří dají slovo a dodrží jej, jiní dané slovo berou zpět a další nejsou gentlemani. Který z těchto typů převládá v týmu Trumpa, je ještě nejasné. V každém případě nejsou v divadle kabuki se stále vyměňovanými maskami džentlmeni nalezeni. Pokud tato japonská zábava nalezne uplatnění v administrativě prezidenta USA, změní se toto divadlo kabuki v nebezpečnou atrakci s americkou horskou dráhou pro celý svět.

Takže, co dál?

Převzato z Fondsk.ru

 

– – –