Vítězství je tady. Amerika uznává Bašára Asada legitimním prezidentem Sýrie

Geo
1. 4. 2017   Eurasia24
  
Ještě před půldruhým rokem by to čekal málokdo. Představitelé Západu se předháněli v siláckých prohlášeních na adresu oslabeného syrského prezidenta a slova „Asad musí jít“ se stala povinnou součástí jejich slovníku. Dnes je všechno jinak.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer v pátek 31. března prohlásil, že „co se týče Asada, je politickou realitou, kterou Spojené státy musejí přijmout s tím, jak na tom teď jsou.“

Jedná se o přiznání definitivní porážky americké agresivní politiky v Sýrii. Ačkoliv je tato změna postoje dílem Trumpovy administrativy, která od svého počátku zmiňuje jako prioritu v Sýrii boj proti Islámskému státu, tato situace nevznikla sama od sebe.

Je důsledkem řetězce promyšlených a znamenitě provedených tahů, z nichž dva se nepochybně zapíší do historie.

Pokud Putin nějak ovlivnil americké prezidentské volby, pak zcela jistě tak, že nedal Obamovi a jeho lidem šanci provést rozsáhlou invazi do Sýrie s politicky snad nejlépe uplatnitelným cílem: eliminací „hrozby Asadových chemických zbraní nebohým civilistům“.

Definitivně pak agresivní ambice amerických jestřábů Putin pohřbil zahájením letecké kampaně, která zvrátila průběh konfliktu a upevnila pozici Bašára Asada coby legitimního prezidenta Syrské arabské republiky.

Pokud by ruský lídr neprovedl tyto dva tahy, svět by dnes byl v docela jiné a ještě mnohem horší situaci. Z Bílého domu by jistě nezaznívalo, že Bašár Aasad JE syrským prezidentem.

A slova mluvčího amerického prezidenta o tom, že se teď „musíme soustředit na to, abychom porazili IS“, lze snad konečně, po šesti letech a dvou týdnech této mimořádně odporné války se statisíci mrtvých a nedozírnými následky pro Blízký východ i Evropu, brát alespoň trochu vážně.

Geo, Eurasia24.cz