Co dokáže lež (a totální neprofesionalita, demagogie a lidská zaslepená blbost)

– vlk –
26.5.2017 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

V úterý večer jsem měl volnou chvilku, kdy jsem čekal na další díl ze třetí řady americké televizní serie Dům z  karet. Upozorńoval jsem na Kose na její první a druhou řadu, tuhle pokládám zatím za nejslabší, protože zloduch Underwood není, zatím, ani zdaleka tak zlý, podlý a  vraždivý jako v  předchozích dějových linkách. Roli hlavního zloducha evidentně převzal, ruský prezident Petrov a Underwoodovy intriky jsou vlastně nyní už i v zájmu obyčejného Američana…


Nedá se ovšem vyloučit, že budu třeba už další úterý vyveden nekompromisně až brutálně z  omylu. Ale než se tak stane, mám právo na názor, že Dům z  karet III je tak nějak jiný a  dějově slabý domeček z karet… Ale dneska nepíši žádnou upoutávku na seriál, který snad ČT zakoupila v návalu náhlého pomatení smyslů, když zrovna její šéfideologové a  šéfcenzoři  (kterým eufemisticky mohou na Kavkách říkat dramaturgové nebo kdo ví jak podobně byli na dovolené nebo v nějakém přechodném rauši.

Dneska chci krátce pojednat to, co jsem si na ČT 2 protrpěl asi tak posledních 20 minut, než se konečně dostavil mnou očekávaný Kevin Spacey co by padouch Frank Underwood -totiž film, který Česká televize natočila ve spolupráci s jakousi firmou Arte, pod úderným a  vše říkajícím jménem

Co dokáže lež

s podtitulkem

Kdo stojí za nepravdivými informacemi v médiích a především na konspiračních webech? Dokumentární film o informační válce a vlivu dezinformací v České republice
Ten filmík najdete v  archivu ČT2 nebo na Tubce. Pro tento článek využiji druhou možnost, protože Youtube přímo linkuje do WordPressu a  vy nemusíte nic dělat a nic dalšího otevírat.

Znovu opakuji – neviděl jsem to celé, zatím jen asi posledních 20 minut. A  jakkoli nejsem zvyklý komentovat něco, co nemám prozkoumané ze všech, pro mne dostupných stran, musím učinit výjimku. Na tuhle demagogii, která se svou tupostí vyrovná snad jen nejprimitivnější husákovské normalizační propagandě, musím reagovat okamžitě i  když se budu trefovat jen do toho kousku, který jsem absolvoval na vlastní oči. Jsem si totiž celkem jistý, že ten zbytek vypadá stejně, ne-li ještě hůře. Ostatně máte-li zájem o protikoment toho blábolu celého z  klávesnice někoho jiného než vlka, pak vám rád posloužím linkem na Parlamentní listy, které se tomu také s  gustem věnují – zde. Jenže PL si, na rozdíl ode mne, vyřizují s  tvůrci filmu svoje vlastní účty.

Osobně jsem viděl v  akci tyto hlavní „hvězdy“ toho propagandistického díla, za které by se nemusel stydět ani neblaze proslulý Gottwaldův ideolog Václav Kopecký, Novotného – Jiří Hendrych ani jejich Husákův následník Vasil Bilak. Stačilo, aby se otočila znaménka a  zaměnilo pár slůvek – například ruský za imperialistický a  tak podobně – Jakuba Jandu (toho ovšem jen málo), Sabinu Slonkovou, Evu Romancovovou, Annie Applebaumovou a britského novináře Edwarda Lucase.

Takže se cítím být legitimován se zmínit jen o jejich výlevech. Jandu přeskočím – s  tím jsem účtoval předevčírem, když jsem komentoval jeho vykřikování o  ruské hackerské hrozbě a  to přesně v obě, kdy na svět zaútočil masově vir WannaCry, který vytvořila nikoli KGB nebo GRU nýbrž americká NSA a které ho evidentně nějaká hackerská skupina šlohla a  využila pro svoje účely. Tomu se říká střelit se do vlastní nohy.

Takže se můžeme věnovat vystoupení Sabiny Slonkové. S  touhle dámou mám občas problém – pokud si odpustí svoje politické preference a dělá novinařinu, má můj naprostý respekt. Bez ohledu na to jestli s jejími vývody souhlasím nebo ne. Prostě když dělá jen novinařinu, je určitě pro mne dobrou adresou. Jenže novinařina není její stálou parketou. Bohužel. Ona sem tam zasurfuje na té správné ideologické vlně a  to je pak úplně jiná písnička. Do filmu se dostala proto, že jeho autorům imponovala jedna taková surfařská produkce na pěkně vzedmuté protiruské vlně – jejím seznamu proruských webů. Nicméně jak se Jakub Janda zesměšnil s tím mezinárodním panelem o  ruských hackerech v čase, kdy si kybersvět parceloval WannaCry, tak podobně to dokázali i  ti filmmajstři z ČT a jejich pobratimové co zastupovali ten ART/uff, (když vidím ten název, neměl bych se z  vlka přejmenovat na Pulitzera? Ale zanechme úsměvných blbůstek). Když totiž chtějí ti filmšmoci slyšet o  tom, jak konkrétně funguje propojení těch proruských serverů na Rusko, tak Slonková vypotí – že: „…. nemůže najít spojnici mezi „prokremelskými weby“ a Kremlem. Můžeme prý těmito weby opovrhovat, ale důkazy bohužel nejsou. „Ale myslím si, že z devadesáti procent to tak je,“

Tak jo, Sabino Slonková, vy myslíte (můj prófa na deskriptivu by vám odvětil, že myslet znamená kulové vědět), že z  devadesáti procent to tak je. A  proto vytvoříte seznam, proruských, ačkoli žádný důkaz nemáte! Nepřipadá vám, že to je jako v  tom starém, hodně starém vtipu z dob bolševika, kdy tehdy jakýsi Slonek byl, pokud se nepletu – šéfredaktorem deníku Pravda, který byl orgánem KV KSČ v Plzni, a  který z ní takto:  

Přišel příslušník k Jurovi Valachovi z  Valašských Klobouků a říká mu – Juro, musím tě zatknout, protože pálíš načerno, vím, že máš přístroj. Jura opáčí – a  chytil jsi mně při pálení? Příslušník odpoví – netřeba, říkám ti, máš přístroj! No a  Jura jen ucedí – tak fajn, tak mi dej želízka, ale před tím zapiš moje udání na tebe pro znásilnění! A proč člověče diví se esenbák. Já jsem nikoho neznásilnil, co jsi si to vymyslel? Jura se nedá a  příslušníka dorazí konstatováním – určitě znásilnil, protože máš přístroj!

S vámi je to stejné, vy jste označila asi tak pět desítek portálů za proruské, spojené s  Ruskem a dělající putinovskou propagandu. Aniž byste to mohla prokázat fakty. Je to stejné, jako kdybych já nyní konstatoval, že jste z rodiny onoho bolševického šéfredaktora. Protože máte stejné jméno. Já otevřeně říkám, že to nevím a  nehodlám spekulovat o  tom, zda ano nebo ne. Kosa není a nebude bulvárem. Nemá to zapotřebí. A  znovu opakuji – pokud děláte čistou novinařinu, děláte ji dobře a  to přesto, že velmi často s  vámi nesouhlasím. Ale po Jakubu Jandovi opět príma rána do vlastní nohy. To se musí nechat. Důkazy nemáte, ale je to tak, protože vy si to myslíte!!!! To nemá chybu.

Kouzelná byla tradičně paní Romancovová, která zase obhajovala a  to velmi komicky, existenci svého ministerstva pravdy. Zejména když se oháněla tím, jak první proruský fake news , který ona a její squadra vyvrátili, byla informace o ovlivnění prezidentské volby Zemana v roce 2013 z  Ruska. Už ovšem zapomněla dodat, že ta fake news byla těžce protikremelská a  že byla tak nesmyslná a odtržená od českých reálií, že ji nemohl věřit ani příslovečný Pepek Vyskoč z obecní pastoušky… Takže i tady velmi zdařilá trefa do vlastní dolní končetiny.

Nyní bych se měl podle pořadí věnovat Anne Applebaumové, ale snad mi ta dámička promine, že tak neučiním – dámy sice mají přednost, ale já jsem zvyklý si nechávat to nejlepší na konec svých článků. A  ona, jak uvidíte, je skutečnou superstar tohoto povedeného dílka.

Takže na řadu přichází už zmíněný britský novinář Edward Lucas, jako dokonalý klaun, který popisuje současnou Českou republiku jako doslova ráj pro Rusy a jejich aktivity všeho druhu a  to už od devadesátých let, kdy se začali zakupovat silně v  Praze a  zejména v Karlových Varech. Protože to tu znají, z  dřívějška, mají tady konexe, staví se na bývalých kontaktech mezi StB a KGB. A vůbec se sem valí ruští miliardáři. A  svoje expozé v  tom propagandakusu končí silnou větou

„Jako Čech bych byl velice znepokojený,“

V té chvíli jsem se u bedny doslov a rozřechtal. Nikoli jako vlk, ale, jak v Čechách jsme zvyklí – řehtat se nebo dřít – jako kůň! Jako Čech si mám dávat pozor na ruský vliv, protože se sem valí ruští miliardáři?!

No myslím, že o situaci a zakupování Rusů v  Karlsbadu cosi vím. Není to tak daleko od Vlčštejna a  do mé pracovní kompetence patřilo řadu let i  řízení varské pobočky banky u které jsem pracoval. Takže na rozdíl od pana Lucase vím, že první i  druhá a nejspíš už i třetí a  čtvrtá, ruská oligarchická liga je z Varů dávno a dávno pryč. Svoje česká aktiva tihle už před drahným časem prodali, protože zjistili, že pro jejich ambice je nějaká Česká republika naprosto nezajímavá destinace – něco jako díra po granátu. Oni chtějí prvotřídní světové adresy – například Londýn.

Nemám čas gůglit, co všechno v Británii a Londýně už ruská vlivová smetánka koupila a není to ani důležité. Jedno však vím zcela jistě. Že pro každého Brita je fenomenem fotbal, který zcela mimořádně ovlivňuje velkou většinu populace. Netuším zda je pan Lucas fotbalovým fandou. Pro případ že není, mu sděluji, že nový anglický fotbalový šampion se jmenuje FC Chelsea. Už 14 dnů, když si titul zajistil výhrou nad WBA. Dále mu sděluji, že mistrovský klub vlastní pěknou řádku let jistý Abramovič, takto ruský miliardář.

Možná si řeknete, hele vlku, každej není blázen do koženého nesmyslu jako ty, pan Lucas myslel podstatný ruský vliv na informační a mediální scénu a ty vyrukuješ zase s  blbým fotbálkem, protože ti došly argumenty a nevíš kudy kam. Omyl vážení. Ten fotbálek je jednak náboženstvím Britů a dokonce i  britských islamsitických teroristů, ale byla jen ochutnávka pro Lucase a  spol. Navození situace před odhalením absurdity výroku toho britského intervjůka – pro ČT a  ATR experta.

Je-li pan Lucas opravdu novinář, pak by mu mělo být známo jméno Alexandr Lebeděv. A  měl by vědět, že jde o bývalého ruského diplomata a  ještě před tím špičkového kmenového důstojníka KGB, který v  Británii nejprve koupil bulvární Evening Standard a  následně po Timesech asi nejvlivnější britský deník The Independent! A  to nikoli včera, nýbrž před 8, respektive 7 roky! A  navíc jak je koupil!!! Evennig Standard, jestli si dobře pamatuji – za celou 1 libru!!! a Independent dokonce tak, že – cituji:

Bývalý vlastník listu Independent News & Media souhlasil, že ruskému magnátovi navrch zaplatí 9,25 milionu liber za to, že převezme všechny další závazky a pohledávky ztrátového deníku.

Takže pan Lucas by se, být Čechem, bál ruského vlivu? Chci ho uklidnit, zatím není známo, že by nějaký Rus koupil v  tuzemsku vůbec nějaký fotbalový klub, o  mančaftu české fotbalově historické relevance Chelsea nemluvě. Slávku mají Čínani a  Sparta zatím patří Křetínskému a o Viktorku určitě mít zájem nebudou. Podobně není známo, že by nějaký Rus držel ve svém vlastnictví Lidovky, MfD, Právo nebo Hospodářky, či dokonce Blesk. A  jsem si jistý, že to ani, na rozdíl od Británie nehrozí, protože čeští oligarchové už pochopili, co znamená mediální vliv – viz Babišovy odposlechy a  nenechají si ho vzít.

To tedy pane Lucasi a patlalové z  ČT a  ART, to se vám povedlo naprosto skvěle! Tohle tedy byla klauniáda jak se patří. A mohl bych přidat ještě cosi daleko ostřejšího a z pana Lucase i  tvůrců té propagandistické ptákoviny udělat totální blbce, kdybych dal Lucasovo varování Čechům do souvislosti s  jistou obrovskou tragedií, která se odehrála na severu Anglie jen pár hodin před tím, než pan Lucas strašil Čechy, že se mají bát. Ne, ta tragedie byla natolik otřesná a hrůzná, že si jakýkoli poukaz a  spojení rád ušetřím. Na hrobech se netančí, říkala moje babička.

Dostáváme se do finále. To, jak už stojí výše patří Anne Applebaumové. O ní už jsem se na Kose párkrát zmínil. Ale chápu, že pravověrní z  ČT ani elitáři z ARTu asi Kosu číst  nechodí. Jakub Janda nebo někdo z jeho služebních voček možná a  možná sem tam i  Sabina Slonková, kdo ví? O  obou vím jistě, že minimálně 1x na Kosu jukli. Třeba přijdou zas. Takže si je dovoluji tímto požádat, aby tenhle článeček doporučili p.t. neumětelům, co za moje koncesionářské poplatky točili ten duševní Durchfall, který je předmětem mého dnešního přezkumu. Aby si rozšířili obzory a nebyli za obrázek na žolíkové kartě v  mém dnešním pojednání sami. Cizí neštěstí, jak známo mírní vlastní debakl. Ne, pane režisére Kudrno a  spol., nestačí si, pro kvalitní rešerši o něčem vybrat respondenta, o kterém si na Wikině přečtete, že je držitelem Pulitzerovy ceny a  National Book Award. Protože kdybyste dělali profesně do financí, tak byste věděli, že platí výrok, že minulé výnosy nějaké investice nezaručují výnosnost budoucí! Což neplatí jen pro akcie, ale také pro expertní názory. Na cokoli a na politiku zejména.

Paní Annie dala k lepšímu v  tom filmu několik duševních perel. Třeba tuhle: „Když je ve společnosti rozpor, tak ruské trollingové agentury mají situaci zhoršit,“ objasňovala princip. Ve střední Evropě je to prý nejnebezpečnější, protože tamní politice Rusové dobře rozumějí a mají tam staré kontakty, které mohou obnovit.

Je známo, že si tahle Pulitzerem ověnčená „znalkyně“ vzala za manžela polského exministra Sikorského. A kdo jiný by měl znát jak středo a východoevropské reálie a navíc temné ruské rejdy než poměrně hodně dlouho sloužící zahraniční ministr polské, rádo by regionální mocnosti.

Paní Anne nás varuje před ruskými trolly, co zhoršují situaci v  Evropě a  rozeštvávají ji, lžou a  vůbec Češi by se neměli dát manipulovat a  proti ruským hoaxům je nutné bojovat a bojovat. Nepodceňuji nijak snahu Ruska o ovlivnění názorů obyvatel Evropy. To dělá každá velmoc. Applebaumová by o tom, jako vyznamenaná INVESTIGATIVNI novinářka měla mnohé vědět. Bezesporu. Nicméně soudím, že by bylo nejlépe, kdyby si udělala nejdříve pořádek doma a pak richtovala ostatní. Snad si ještě vzpomene, že její manžel ještě jako polský ministr zahraničí, pustil do světa v době asi největšího vyhrocení ukrajinské občanské války informaci o  tom, že Putin nabídl Polsku už v  roce 2008, aby si obě země rozdělili Ukrajinu, že je to umělý stát. Budu ho citovat:

„(Putin) po nás chtěl, abychom se podíleli na dělení Ukrajiny. Byla to jedna z prvních věcí, které Putin řekl premiérovi Tuskovi, když navštívil Moskvu,“
uvedl Sikorski v interview.

Aby se následně ukázalo, že to byla lež jako věž, kterou popřel dokonce i Donald Tusk, ačkoli ten se s Kremlem a Putinem nijak nemaže. Už chápete, proč jsem si Applebaumovou musel nechat na samé finále tohoto sloupku? Opravdu to nešlo jinak. Pro mne osobně je Sikorského lež nejskandálnějším hoaxem, který jsem kdy slyšel, samozřejmě s výjimkou amerických vyhlášení v RB OSN po Saddámově arzenálu ZHN.

Neviděl jsem ten filmík celý, ale to, co ano, to je tedy dílo jak má být! Už jsem to otaxoval slovy propagandistický Durchfall. Dodávám – non plus ultra. Jediné co sedí v každém případě je název –

Co dokáže lež!

A já dodávám totální neprofesionalita, demagogie a  lidská zaslepená blbost!

– – –