Grojsman se pochlubil růstem mzdy na Ukrajině, a snad ani neměl

2.5.2017  První zprávy

Průměrný plat na Ukrajině v březnu činil 255 dolarů, uvedl v pondělí premiér Vladimir Grojsman.
Dobrá zpráva. Podle státní statistické služby, průměrný plat zaměstnanců na plný úvazek na Ukrajině v březnu 2017 činil 6752 hřiven (255 dolarů),“ napsal Groisman na své stránce na Twitteru. 

 
Jenže pro řadu Ukrajinců to není „dobrá zpráva“, nýbrž provokativní rudý hadr před býkem.

Podle státního rozpočtu Ukrajiny pro rok 2017 se od 1. května životní náklady zvyšují na 1624 hřiven (asi 60 dolarů), a od prosince až na 1700 hřiven (62 dolarů).

Zvýšení sociálních standardů na Ukrajině k 1. lednu činí: životní minimum bylo zvýšeno na 1544 hřiven (57 dolarů), minimální mzda zvýšila o polovinu – až na 3.200 hřiven (118 dolarů). Tyto ukazatele jsou zahrnuty do státního rozpočtu Ukrajiny pro rok 2017.

Ještě loni činila průměrná mzda na Ukrajině, podle oficiální statistiky 6 000 hřiven (ovšem ani tehdy tomu Ukrajinci nevěřili).

Grojsman se však asi neměl chlubit. Ukrajinci se na sociálních sítích těmto číslům ihned vysmáli, v tom lepším případě. V dalších příspěvcích premiéra vyzvali, aby si přestal kreslit vlastní grafy, jiní ho nazvali lhářem a další polemizovali o tom, kdo jí zelí a kdo maso, nicméně statisticky oba jedí golubce (maso zabalené v zelném listu – pozn. red.).

Někteří upozornili, že ekonomika Ukrajiny je v katastrofálním stavu, krátí se sociální normy (na vytápění apod.), naopak se prudce zvyšují ceny komunálních služeb, elektřiny, vody a teplé vody a výdělky tomu neodpovídají. Ve své podstatě se shodli, že tzv. průměrná mzda na Ukrajině je mýtus, protože sociální rozdíly (kdo si vydělá více, a kdo méně) jsou na rozdíl od jiných evropských zemí propastné. A to nesrovnatelně.

 
 – – –
 
Související: