Média: v USA byl rozptýlen mýtus o druhé světové válce a politikům bylo doporučeno, aby jeli do Moskvy

15. 5. 2017    zdroj
Místo aby se zabývali podněcováním nenávisti mezi Moskvou a Washingtonem, měli by vůdci demokratické strany oslavit s Rusy Den vítězství a uctít památku milionů lidí, kteří zahynuli na východní frontě, konstatoval dopisovatel časopisu The Nation a historik Steven Cohen. Poznamenal, že v USA byla vytvořena mýtická představa o vítězství Američanů ve válce, i když ve skutečnosti to byl Sovětský svaz, který čelil od počátku Hitlerově invazi. A Státy se ještě dlouhou dobu neodvážily vstoupit vně Tichého oceánu do vojenské konfrontace.


“Devátého května uctil ruský lid památku 27 milionů osob, které zahynuly v boji proti fašismu. V téže době se americký establishment zabýval hledáním “loutek Kremlu” a pokračoval v kritice vedení ruského státu”, píše Cohen.

Podle jeho názoru je podivné ignorovat skutečnost, že téměř 80% ztrát v bojových akcích německé armády patří bojům s Rudou armádou SSSR. A tím spíš nyní, kdy hrozba terorismu se stala jednou z největších na světě, Rusové jsou připraveni spojit se s Američany. Ale mnozí ve Washingtonu odmítají tuto pozici přijmout a nadále blokují jakékoliv sblížení mezi oběma státy.

“Udělali by nejlíp, kdyby se vypravili do Moskvy, aby tam oslavili Den vítězství nad nacistickým Německem”, a nepostrkovali Rusko a USA k totální konfrontaci, uzavřel historik.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová