Nový americký velvyslanec v ČR: křesťanský fanatik, který opovrhuje ateisty a vyzývá k porážce sekulárních humanistů

Honza Werner
20. 5. 2017      AteistéČR
Líheň amerického náboženského fanatismu je prakticky bezedná, proto jsme mohli jen s hrůzou v očích vyčkávat, jakou libůstku si pro nás Donald Trump připraví a jakým jménem obsadí post amerického velvyslance v České republice. Nakonec se tak stalo neočekávaně brzo: informace o tom, kdo se stane novým velvyslancem, se v médiích objevila již včera. Trump nakonec rozhodl, že po Andrew Schapirovi převezme uvolněný velvyslanecký post dlouholetý poslanec americké Sněmovny reprezentantů, Steve King.


Pojďme se ve stručnosti podívat, jaké názory King zastává.

King je samozřejmě horlivým podporovatelem prezidenta Donalda Trumpa i víceprezidenta Mika Pence. V nedávném videu, které zveřejnil na svém youtube k Národnímu dni modliteb, King uvádí, že Trump i Pence jsou „božími muži“. Že se Trump a Pence dostali do Bílého domu a vykonávají nyní pozice prezidenta a víceprezidenta, je důsledkem toho, že Bůh vyslyšel modlitby a Trumpa do Bílého domu dosadil. „Od 24. ledna 2015 jsem se pilně modlil takřka každý den, a to až do 8. listopadu 2016. Nejen já, ale i mnoho mých kolegů jsme se modlili za to, aby Bůh pozvedl kandidáta, který by obnovil duši Ameriky. A nyní věřím, že Bůh vyslyšel naše modlitby, a nejen, že pozvedl lídra, který již nyní vykonává prezidentskskou funkci a který obnoví duši Ameriky, on pozvedl dokonce dva lídry, Donalda Trumpa a Mika Pence. Včera se v Bílém domě konala večeře, která trvala takřka čtyři hodiny – bylo tam spoustu modliteb a také hodně teologických debat a spirituálna. Musíme vytrvat v modlitbách a modlit se i nadále, ale nejen za prezidenta a víceprezidenta, ale za celý jejich kabinet. Nezapomínejme, Bůh odpovídá na naše modlitby. A já věřím, že pozvednutím Trumpa do prezidentského úřadu Bůh odpověděl konkrétně na mou osobní prosbu“, uvedl 4. května letošního roku nový český velvyslanec Steve King.

Velvyslanec King také zastává názor, že „Bůh ustanovil hranice Spojených států„. Tuto tezi King pronesl v létě 2014 na konferenci o imigraci, které je kritikem. Podle Kinga byly hranice ustanoveny Bohem, a proto nerespektování hranic znamená nerespektování Boží vůle.

Zatímco předchozí záležitosti lze vnímat jako ještě relativně neškodné a roztomilé projevy pohádkářského fanatismu, sranda přestává v momentě, kdy King mluví o „porážce sekulárních humanistů“. Nejlepším způsobem, jak dle Kinga porazit sekulární humanisty, je rozdávat studentům jakési vouchery, které by byly financovány z daňí, a na základě kterých by mohli navštěvovat náboženské školy, „aby se jim dostalo řádného morálního vzdělání“.

Naprosto jedinečný je pak Kingův důkaz toho, že „Amerika je křesťanským národem“. King popisuje hypotetickou situaci, kdy někdo omylem přejede psa svého souseda. Následně se jde z činu vyzpovídat svému sousedovi a činí pokání. Od souseda se mu dostane odpuštění, což vede k vykoupení. A to dokazuje, že Spojené státy jsou křesťanským národem. Ano, k tomu skutečně není třeba cokoliv dodávat. Na Kingův neprůstřelný důkaz se na vlastní oči můžete podívat v přiloženém videu.

Co tu máme dál? V dalším videu King obhajuje tradiční mýtus o tom, že Západní civilizace = křesťanská civilizace. Moderátor mu namítne, že Západní civilizace není bez chyby, že tu však máme postavy typu Hitlera či Stalina. Kingova reakce? Dle Kinga Hitler a Stalin nebyli založeni křesťansky, nýbrž ateisticky a agnosticky, a proto to byli špatní lidé. Pokud je totiž někdo křesťan, nic špatného by nikdy neudělal. To, že Hitler považoval ateismus a sekularismus za vůbec největší nepřítele pro Třetí říši, to pan velvyslanec zřejmě zapomněl zohlednit. „Sekulární školy nebudeme nikdy tolerovat, protože tyto školy nejsou vedeny na základě náboženských instrukcí, a morální příkazy bez náboženského základu jsou posaveny na vzduchu“, uvedl Hitler stran sekularismu. Na adresu ateismu se Hitler vyjádřil v tom smyslu, že jsme se „ujali boje vůči ateistickému hnutí, a to nikoliv pouze v teoretické rovině: potlačili jsme je“. Domnívám se, že v těchto bodech by si pan velvyslanec King mohl s Hitlerem docela notovat.

King se také staví velice ostře proti právům žen na svobodné nakládání se svým vlastním tělem a je horlivým zastáncem proti-potratové legislativy. Staví se také do opozice vůči výzkumu embryonálních kmenových buňek. O Kingově charakteru mnohé vypovídá také aféra republikána Todda Akina. Ten během kampaně v roce 2012 prohlásil, že „těhotenství se občas může objevit jako následek legitimního znásilnění“. King se postavil na Akinovu obhajobu a uvedl, že Akin je „silným křesťanem“.

Snad nikoho už tedy nepřekvapí, že King odmítá i homosexuální svazky a staví se proti právům homosexuálů. Když v roce 2009 Nejvyšší soud USA rozhodl o neplatnosti zákazu stejnopohlavních sňatků ve státě Iowa, odkud King pochází, vzkázal pan velvyslanec soudcům, že by měli rezignovat na své pozice a vyjádřil obavu, aby se z Iowy nestala „Mecca homosexuálních sňatků“.

Do České republiky tak míří reprezentativní vzorek současného amerického náboženského primitivismu.

Pro srovnání: Pane Steve Kingu, vítejte v Praze. Vítejte v České republice