Olejnik o 9. květnu na Ukrajině: “Národ vystoupil a projevuje odpor”

11. 5. 2017        zdroj
V roce 2017 došlo v ukrajinské společnosti k zásadnímu zvratu, domnívá se exposlanec Nejvyšší rady. Hromadné akce u příležitosti Dne vítězství na Ukrajině svědčí o rostoucím odporu ukrajinské společnosti vůči kyjevské moci. 10. května to uvedl poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny 5.-7. funkčního období Vladimír Olejnik ve vysílání pořadu “Hlasovací právo” na TVC. “Mohla by být uvedena ještě nějaká událost na Ukrajině, která by byla v posledních třech letech početně stejně masová (podobně jako akce “Nesmrtelný pluk” 9. května – pozn. IA REGNUM )? Že by den narozenin Bandery? Nebo den ukrajinské armády? Den UPA? Nic takového … V tomto roce nastal zásadní zvrat. 


Tři roky národ strádal. Už se rozhodli zabíjet i jeho paměť – ale (to znamená) zabít vzpomínku každého na otce a dědy. Lidé jsou unaveni a vyšlo jich víc než v roce 2016″, řekl Olejnik.

Pokud jde o události, k nimž došlo na Ukrajině … Počet je větší. Určitě dvakrát, třikrát. Za druhé, symbolů bylo více, rudé vlajky. Krivoj Rog – na T 34 rudá vlajka vítězství a nikdo jej nezastavil! V Žitomiru vyšli lidé s rudými vlajkami a nikdo je nezastavil”, řekl Olejnik.

Bývalý poslanec zdůraznil, že proti účastníkům vzpomínkových akcí 9. května nevyšli “hromadně lidé jako alternativa”, ale jen některé “malé skupiny nacistů”, kteří se však střetli s vážným odporem, jak se to stalo během nepokojů v Dněpropetrovsku 9. května, po nichž ministr vnitra Ukrajiny Arsen Avakov propustil vedení městské policie.

Olejnik rovněž připomněl, že ukrajinští námořníci v Oděse blahopřáli 9. května u příležitosti Dne vítězství plukovníkovi ve výslužbě Ivanu Kulibabovi, kterého válka zastihla 22.června, když sloužil u Černomořské flotily v Kerči.

V této souvislosti Olejnik považuje za zvláště příznačnou skutečnost, že dokonce i generálové OSU přinesli 9.května květiny k památníku osvoboditele Kyjeva od nacistické okupace generála Nikolaje Vatutina. “Co se stalo? Proč je tito generálové nepřinášeli v roce 2014, 2015, 2016? Generálové pochopili, že je třeba “se převlékat”, konstatoval exposlanec.

Podle jeho názoru není na tomto pozadí náhodný ani odchod politika Borise Ložkina s postu poradce prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka.

“Část orgánů už pochopila. … V tomto případě říkám znovu: chápou, že prohrávají. Ba co víc, není náhoda, že ruský prezident Vladimír Putin blahopřál ukrajinskému lidu a gruzínskému lidu, ale nepoblahopřál prezidentovi Porošenkovi ani prezidentovi Gruzie. Protože ti tento svátek neuznávají. Proč by jim měl blahopřát? Pro ně je tragédie, že ukrajinský lid vyšel a odporuje. Zaslouží si to. Odpor ukrajinského lidu je zřejmý. Bojte se ukrajinského lidu, protože dnes jste ho dovedli k poslednímu kapce trpělivosti”, uzavřel Olejnik.

Poznamenejme, že akce “Nesmrtelný pluk” byla na Ukrajině nazvána “politickou provokací”. Podle ředitele odboru komunikace ministerstva vnitra Ukrajiny Arťoma Ševčenk je samotná akce “určitou politickou technologií, jejichž autoři jsou v hlavním městě agresora”.

9.května proběhly v Dněpropetrovsku během oslav Dne vítězství srážky, podle oficiálních údajů bylo zraněno 14 osob, včetně šesti policistů a účastníků ATO. Rvačky začaly v souvislosti s tím, že účastníci akcí použili kopie praporu Vítězství a sovětské vlajky. Ministr vnitra Ukrajiny Arsen Avakov dal potom výpověď vedení policie v Dněpropetrovsku a Dněpropetrovské oblasti a také jejich zástupcům pro zajištění bezpečnosti veřejnosti.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová