P.C.Roberts: Exponenciální růst kybernetické vratkosti

16. 5. 2017     PaulCraigRoberts

Neexistuje nic takového, jako je kybernetické zabezpečení. A jak dokazuje poslední vyděračský útok viru WannaCry po téměř celém světě, je možné jen kybernetické zabezpečení větší, či menší, ale nikdy ne úplné. Hackeři viru WannaCry odcizili z americké bezpečnostní agentury (NSA) kybernetickou zbraň (to je onen vir WannaCry), který použili proti zhruba 150 zemím, v nichž poškodili např. údaje Britské národní zdravotní služby, španělské telekomunikační služby Telefonica, automobilek Renault a Nissan, ruského ministerstva vnitra, energetické společnosti PetroChina a stovek společností dalších.

Kupodivu však zpravodajské třeštění kolem uvedené události nemíří k NSA za její nedostatečnou ochranu dat, ale proti jednotlivým uživatelů Microsoftu. A to za ten jejich hřích, že si zabezpečení svých počítačových systému nenechali aktualizovat nejnovější obranou, vydanou Microsoftem před dvěma měsíci.

Otázky nejpodstatnější ovšem vzneseny nebyly. Například: Pro jaký účel NSA kybernetický vir u sebe přechovávala a proč o něm Microsoft neinformovala?

Je to jasné: NSA zamýšlela použít tuto kybernetickou zbraň proti nějaké zemi či zemím. Proč jinak by ji totiž před Microsoftem tajila?

A jak měla být tato zbraň použita? Měly se jí znehybnit obranné systémy Ruska a Číny okamžiky předtím, než na ně USA vyšlou mraky svých interkontinentálních balistických raket.

Jde o obvinění natolik závažné, že by se jím měl okamžitě zabývat Kongres. Zvláště proto, že má souvislost s nedávným výrokem nejvyššího ruského vojenského vedení o tom, že Washington připravuje první, tzv. preventivní nukleární úder proti Rusku, a podobně se vzhledem k nebezpečí hrozící její zemi vyjádřila i Čína.

Co je totiž ještě nebezpečnějšího než víra dvou nukleárních mocností, že jim bezprostředně hrozí cizí napadení? Znásobené navíc i tím, že jak Washington, tak jeho vazalové celou věc velkopansky přehlížejí a nevěnují jí ani zlomeček pozornosti.

Prezident Microsoftu Brad Smith naznačil možnost, že s krádeží kybernetické zbraně z arzenálu NSA může mít něco společného americká armáda. Viz: ZDE

Jde o něco nedozírného významu. Co např. když hackeři napadli ruské radarové varovné systémy a ruské vedení nyní dospěje k názoru, že tento kybernetický útok je předehrou útoku amerických interkontinentálních balistických raket proti jejich území?

Skutečnost, že nikdo ve Washingtonu či v Evropě nevystoupil a ruskou vládu ohledně americké hrozby neuklidnil, je arogancí, jež se už nalézá mimo možnosti normálního lidského chápání.

Vybral a přeložil Lubomír Man